Modem won't register?
#1
Several times now I have found that the modem loses registration, then won't register.  Once I solved it by flipping the modem switch on the back off and back on, then rebooting. Once I have solved it by merely rebooting. 

Running mmcli -m any --3gpp-scan times out, whether the modem is registered or not. When not registered, running mmcli -m any --command='AT+CREG' returns ' '. Similar results trying to do it through modem-manager-gui.

This is on a PP beta edition, Mobian Bookworm/Phosh, haven't changed the modem firmware from what it shipped with.

Any ideas what might be causing this intermittent issue, and how to stop it?

Edited to add: Settings and modem-manager-gui agree that the modem isn't registered, but I still have data, can ping google.com. I am using a Pure Talk SIM.
Pinephone beta edition, convergence model, Mobian Bookworm with Phosh.
  Reply
#2
(08-23-2021, 06:32 AM)nelstomlinson Wrote: Several times now I have found that the modem loses registration, then won't register.  Once I solved it by flipping the modem switch on the back off and back on, then rebooting. Once I have solved it by merely rebooting. 

Running mmcli -m any --3gpp-scan times out, whether the modem is registered or not. When not registered, running mmcli -m any --command='AT+CREG' returns ' '. Similar results trying to do it through modem-manager-gui.

This is on a PP beta edition, Mobian Bookworm/Phosh, haven't changed the modem firmware from what it shipped with.

Any ideas what might be causing this intermittent issue, and how to stop it?

Edited to add: Settings and modem-manager-gui agree that the modem isn't registered, but I still have data, can ping google.com.  I am using a Pure Talk SIM.
I'm not sure that you're describing the same problem that I had, but in case you are, give this a go:

In terminal, run 
Code:
sudo systemctl stop eg25-manager
wait 10 seconds or so (the screen might start flickering; wait 'till it's done) then run
Code:
sudo systemctl start eg25-manager

Assuming you have the same problem as me, your modem should reconnect around 30 seconds after this. If this does the trick, try reading https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=14099 and https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=13885 to learn about the problem and a workaround.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Temporary fix for Modem Not Coming Back on in SXMO Postmarketos Pinephone kebab 1 588 06-16-2022, 08:40 AM
Last Post: robthebold
  Won't boot - Failed to read Who-Am-I register nocargo 6 3,507 04-30-2022, 06:11 PM
Last Post: TRS-80
  The modem switch affects the connection to battery? JohnDoe 2 873 03-30-2022, 12:02 AM
Last Post: JohnDoe
  Modem disabled, can't enable: Invalid transition pac 4 1,468 03-23-2022, 01:08 PM
Last Post: Firewave
Question Modem problems with the distros I tried UltraBlack_ 9 2,703 02-21-2022, 01:57 PM
Last Post: KNERD
Big Grin troubleshooting Chatty / modem? no SMS outbound vap0rtranz 5 1,662 02-14-2022, 12:15 PM
Last Post: vap0rtranz
  PinePhone Beta 3GB modem not working hannescam 15 4,890 01-19-2022, 02:08 AM
Last Post: bcnaz
  Modem shows no carrier nb8550 2 1,348 09-30-2021, 01:19 PM
Last Post: acrux
  Modem Open Stack - ingoing calls nak/outgoing calls ok fpb4 1 1,542 08-09-2021, 11:47 AM
Last Post: fpb4
  Upgraded Modem Failing To Register On UBPorts Edition DingDangDoong 9 2,174 08-02-2021, 05:26 PM
Last Post: bcnaz

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)