Troubleshooting ROCKPro64
#1
I recently bought a 4GB ROCKPro64 (including power supply) and am unable to make it boot. I have a serial adapter (running at 1500000bps) connected and have tried the following: There is no output following the output messages listed above and the board is not responsive to serial input.  I have tried 2 different SD cards (SanDisk Ultra 16GB A1) and in all cases, verified the data written to the card against the original image file.

Based on RockPro64 boot sequence, the "U-Boot TPL" lines suggest that the TPL is loading but the lack of a subsequent "U-Boot SPL" line suggests that the subsequent SPL loader is not starting.  The ayufan boot prompts are different but I'd expect something similar to my Rock64, which starts:
DDR version 1.13 20180428
ID:0x805 Y
In
SRX
LPDDR3
786MHz

I have tried raising a support ticket but, after more than a month, that has gone nowhere - the only suggestions have been to run a memory test, without actually providing any suggestion as to where I might find a memory test that doesn't require a fully functional U-Boot.  Can anyone here suggest additional troubleshooting steps I can perform?
  Reply
#2
(03-01-2021, 02:30 AM)alephnull Wrote: I recently bought a 4GB ROCKPro64 (including power supply) and am unable to make it boot. I have a serial adapter (running at 1500000bps) connected and have tried the following: There is no output following the output messages listed above and the board is not responsive to serial input.  I have tried 2 different SD cards (SanDisk Ultra 16GB A1) and in all cases, verified the data written to the card against the original image file.

Based on RockPro64 boot sequence, the "U-Boot TPL" lines suggest that the TPL is loading but the lack of a subsequent "U-Boot SPL" line suggests that the subsequent SPL loader is not starting.  The ayufan boot prompts are different but I'd expect something similar to my Rock64, which starts:
DDR version 1.13 20180428
ID:0x805 Y
In
SRX
LPDDR3
786MHz

I have tried raising a support ticket but, after more than a month, that has gone nowhere - the only suggestions have been to run a memory test, without actually providing any suggestion as to where I might find a memory test that doesn't require a fully functional U-Boot.  Can anyone here suggest additional troubleshooting steps I can perform?

Hi, you eventually could try to erase the spi and flash it again (https://github.com/sigmaris/u-boot/wiki/...oot-to-SPI)
  Reply
#3
(03-01-2021, 03:55 PM)LMM Wrote:
(03-01-2021, 02:30 AM)alephnull Wrote: I recently bought a 4GB ROCKPro64 (including power supply) and am unable to make it boot. I have a serial adapter (running at 1500000bps) connected and have tried the following: There is no output following the output messages listed above and the board is not responsive to serial input.  I have tried 2 different SD cards (SanDisk Ultra 16GB A1) and in all cases, verified the data written to the card against the original image file.

Based on RockPro64 boot sequence, the "U-Boot TPL" lines suggest that the TPL is loading but the lack of a subsequent "U-Boot SPL" line suggests that the subsequent SPL loader is not starting.  The ayufan boot prompts are different but I'd expect something similar to my Rock64, which starts:
DDR version 1.13 20180428
ID:0x805 Y
In
SRX
LPDDR3
786MHz

I have tried raising a support ticket but, after more than a month, that has gone nowhere - the only suggestions have been to run a memory test, without actually providing any suggestion as to where I might find a memory test that doesn't require a fully functional U-Boot.  Can anyone here suggest additional troubleshooting steps I can perform?

Hi, you eventually could try to erase the spi and flash it again (https://github.com/sigmaris/u-boot/wiki/...oot-to-SPI)

I reproduce the same behaviour when the RXD (white wire) is connected (see https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=6387). Try to disconnect this wire and reconnect it after the boot.
  Reply
#4
(03-02-2021, 07:17 AM)LMM Wrote:
(03-01-2021, 03:55 PM)LMM Wrote:
(03-01-2021, 02:30 AM)alephnull Wrote: I recently bought a 4GB ROCKPro64 (including power supply) and am unable to make it boot. I have a serial adapter (running at 1500000bps) connected and have tried the following: There is no output following the output messages listed above and the board is not responsive to serial input.  I have tried 2 different SD cards (SanDisk Ultra 16GB A1) and in all cases, verified the data written to the card against the original image file.

Based on RockPro64 boot sequence, the "U-Boot TPL" lines suggest that the TPL is loading but the lack of a subsequent "U-Boot SPL" line suggests that the subsequent SPL loader is not starting.  The ayufan boot prompts are different but I'd expect something similar to my Rock64, which starts:
DDR version 1.13 20180428
ID:0x805 Y
In
SRX
LPDDR3
786MHz

I have tried raising a support ticket but, after more than a month, that has gone nowhere - the only suggestions have been to run a memory test, without actually providing any suggestion as to where I might find a memory test that doesn't require a fully functional U-Boot.  Can anyone here suggest additional troubleshooting steps I can perform?

Hi, you eventually could try to erase the spi and flash it again (https://github.com/sigmaris/u-boot/wiki/...oot-to-SPI)

I reproduce the same behaviour when the RXD (white wire) is connected (see https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=6387). Try to disconnect this wire and reconnect it after the boot.
Thanks for that.  I can confirm that if I disconnect the RXD until after U-Boot starts then everything works.  That's a particularly nasty bug in the boot ROM but I think I can work around it (once configured, I won't have ready access so manually connecting wires isn't possible).
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Unusable ROCKPRO64 drenedo 3 564 03-24-2021, 06:47 AM
Last Post: GuyNoIRQ
  ROCKPro64 (4 GB) "In stock (can be backordered)" TRS-80 3 392 03-19-2021, 04:53 PM
Last Post: TRS-80
  Petitboot on RockPro64? new_to_arm 0 179 03-03-2021, 05:00 PM
Last Post: new_to_arm
  Feasibility of mining crypto on RockPro64? epoliqui 2 905 02-06-2021, 09:23 AM
Last Post: Mangled
  Performance and Power Demand RockPro64 fotastisch 7 3,400 02-05-2021, 07:45 PM
Last Post: foresto
  ROCKPro64 4GB availability p1trson 5 1,160 12-30-2020, 11:28 AM
Last Post: jussi
  Rockpro64 RAM issues sausal 5 1,834 12-06-2020, 12:09 AM
Last Post: tllim
  Troubleshooting RockPro64 + Roshambo case SSD problems necoc.yaotl 1 691 11-30-2020, 11:10 PM
Last Post: necoc.yaotl
  hardrock64/rockpro64 questions xmixahlx 3 1,550 11-26-2020, 03:13 AM
Last Post: Munchkin
  Rockpro64 CPU fan mikeD 30 20,813 11-25-2020, 09:28 AM
Last Post: eduapof

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)