NVME not detected
#1
Guys, I've seen someone managed to get NVME working. My one doesn't work no matter what I do. I tried all possible OSes, checked the adapter in and out. No effect.

Does anyone know:
1. If it has to be a specific NVME card? My one is Samsung EVO 860, 250Gb.
2. If it's somehow related to the adapter problem? It thought the issue was only about the geometry and didn't affect functionality.

Cheers.
#2
(11-09-2019, 08:29 PM)VoxUnius Wrote: Guys, I've seen someone managed to get NVME working. My one doesn't work no matter what I do. I tried all possible OSes, checked the adapter in and out. No effect.

Does anyone know:
1. If it has to be a specific NVME card? My one is Samsung EVO 860, 250Gb.
2. If it's somehow related to the adapter problem? It thought the issue was only about the geometry and didn't affect functionality.

Cheers.

The Samsung EVO 860 is a SATA drive, not an NVMe drive at all. Yes, they use the same M.2 connector, but electrically they're different. So it's not compatible with the Pinebook Pro.
#3
(11-09-2019, 10:22 PM)jhiesey Wrote:
(11-09-2019, 08:29 PM)VoxUnius Wrote: Guys, I've seen someone managed to get NVME working. My one doesn't work no matter what I do. I tried all possible OSes, checked the adapter in and out. No effect.

Does anyone know:
1. If it has to be a specific NVME card? My one is Samsung EVO 860, 250Gb.
2. If it's somehow related to the adapter problem? It thought the issue was only about the geometry and didn't affect functionality.

Cheers.

The Samsung EVO 860 is a SATA drive, not an NVMe drive at all. Yes, they use the same M.2 connector, but electrically they're different. So it's not compatible with the Pinebook Pro.

Hmm. Okay. Thank you Smile
#4
(11-09-2019, 11:04 PM)VoxUnius Wrote:
(11-09-2019, 10:22 PM)jhiesey Wrote:
(11-09-2019, 08:29 PM)VoxUnius Wrote: Guys, I've seen someone managed to get NVME working. My one doesn't work no matter what I do. I tried all possible OSes, checked the adapter in and out. No effect.

Does anyone know:
1. If it has to be a specific NVME card? My one is Samsung EVO 860, 250Gb.
2. If it's somehow related to the adapter problem? It thought the issue was only about the geometry and didn't affect functionality.

Cheers.

The Samsung EVO 860 is a SATA drive, not an NVMe drive at all. Yes, they use the same M.2 connector, but electrically they're different. So it's not compatible with the Pinebook Pro.

Hmm. Okay. Thank you Smile

***
Besides that, so far it can only be used as a 'storage' not a boot drive.
 Though a recent email from Mrfixit says it 'may' be close to working as a boot drive. !
***


(11-09-2019, 11:04 PM)VoxUnius Wrote:
(11-09-2019, 10:22 PM)jhiesey Wrote:
(11-09-2019, 08:29 PM)VoxUnius Wrote: Guys, I've seen someone managed to get NVME working. My one doesn't work no matter what I do. I tried all possible OSes, checked the adapter in and out. No effect.

Does anyone know:
1. If it has to be a specific NVME card? My one is Samsung EVO 860, 250Gb.
2. If it's somehow related to the adapter problem? It thought the issue was only about the geometry and didn't affect functionality.

Cheers.

The Samsung EVO 860 is a SATA drive, not an NVMe drive at all. Yes, they use the same M.2 connector, but electrically they're different. So it's not compatible with the Pinebook Pro.

Hmm. Okay. Thank you Smile

***
Besides that, so far it can only be used as a 'storage' not a boot drive.
 Though a recent email from Mrfixit says it 'may' be close to working as a boot drive. !
***
      LINUX = CHOICES
         **BCnAZ**
               Idea
   Donate to $upport
your favorite OS Team
#5
Yeah, I know that. It should be possible to use it as a root device anyway. So far, I'm trying to compile a mainline kernel. Nothing works for now.


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  nvme drive disappears after about an hour of uptime codebreaker 25 7,430 02-09-2021, 11:32 PM
Last Post: dsimic
  NVMe-related crashes and instability, plus a solution simonsouth 9 4,194 01-24-2021, 05:37 PM
Last Post: HitsuMaruku
  Speakers not detected PineHead7 1 616 01-07-2021, 01:50 AM
Last Post: ab1jx
  Bluetooth microphone not detected mjc 2 1,132 10-31-2020, 01:34 PM
Last Post: wrzomar
  NVME SPI Update not booting SD Card WZ9V 5 2,526 10-18-2020, 08:36 PM
Last Post: wdt
  Possible to upgrade PBP with NVMe M.2 1TB SSD from Sabrent? kkdao 15 6,474 08-22-2020, 05:20 AM
Last Post: kkdao
  LTE adapter via NVMe grego 2 1,710 07-08-2020, 01:37 PM
Last Post: manawyrm
  Pro NVMe adapter Does not fit ! ? bcnaz 110 45,306 07-03-2020, 10:51 PM
Last Post: xmixahlx
  NVME problem chaoskampf 2 1,666 07-01-2020, 09:10 AM
Last Post: chaoskampf
  PBP with NVMe installed - Issues booting to SD eluno1 2 1,545 06-05-2020, 09:33 AM
Last Post: eluno1

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)