eMMC not gets detected by initramfs?
#1
Hi, this is my first thread, I'm new to PINE64 and need help with a Pinebook Pro.

So... My PBP has elementary OS installed on its internal disk, but after not charging for a while (I guess, it can be some other cause), initramfs stops detecting the eMMC... It says something like "UUID=xxx not found dropping to shell", and in the busybox terminal I found out that there's just no mmcblk2 detected! In /sys/block/ there's only mmcblk1 - my SD card! But the eMMC is definitely not dead, because the PBP still can find the bootloader from eMMC.

So what happens inside my PBP so initramfs can't detect it, but the firmware does??? And the problem just dissappears when charging for a while again?


And sorry if this question is stupid and it's on the first page of some documentation and was answered ~90 times on this forum and it would get 1000 downvotes on stackoverflow.
  Reply
#2
Yea, it really does boot after gets charged (and it doesn't after no charging even if it has 100%)... How is that possible?
  Reply
#3
Not stupid at all, the hardware sometimes is a bit flaky
Just a guess,, emmc maybe starting to die OR needs to removed, reinserted (more likely)
Some came from shipping with emmc rattling around inside, maybe you bumped it wrong?
(so clearly there is no screw to hold it down)
And just how do you know it is using emmc uboot? There is a uboot on SD,
just in case there is no emmc installed
  Reply
#4
(10-27-2020, 09:18 AM)wdt Wrote: Not stupid at all, the hardware sometimes is a bit flaky
Just a guess,, emmc maybe starting to die OR needs to removed, reinserted (more likely)
Some came from shipping with emmc rattling around inside, maybe you bumped it wrong?
(so clearly there is no screw to hold it down)
And just how do you know it is using emmc uboot?  There is a uboot on SD,
just in case there is no emmc installed

Thank you for help!

I bought this PBP a week ago, don't think that the eMMC will start to die so fast. It maybe got damaged in shipping (I live in Europe) or just fell of as you say.
Taking the SD card out doesn't help either.

The most likely working solution will be to reinsert the internal eMMC, let me try that later
  Reply
#5
It didn't help.

I should have mentioned that it also says "mmc2: error -110 whilst initialising MMC card" (pretty British lol). Then, is my eMMC broken?
Will initramfs of another distro work better? I think so. Let me now install Manjaro GNOME and see.
  Reply
#6
(11-04-2020, 03:13 PM)overlisted Wrote: It didn't help.

I should have mentioned that it also says "mmc2: error -110 whilst initialising MMC card" (pretty British lol). Then, is my eMMC broken?
Will initramfs of another distro work better? I think so. Let me now install Manjaro GNOME and see.

Did you ever get this resolved?
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Need Advice for Wiping eMMC on Dead LCD Pinebook Pro calinb 2 28 1 hour ago
Last Post: carlosqueso
  Wiped EMMC, forgot do write new image, won't recognize EMMC zeno 0 6 6 hours ago
Last Post: zeno
  Happy eMMC and SDcard OS usage for Pinebook Pro Newbies... Paulie420 40 16,591 02-27-2021, 11:01 AM
Last Post: wdt
  Pinebook Pro 128GB EMMC for sale **sold** dgkPBP 7 1,421 01-15-2021, 08:48 AM
Last Post: dgkPBP
  U-Boot with direct NVMe boot support for eMMC/SPI Flash pcm720 115 84,838 01-04-2021, 09:57 AM
Last Post: wdt
  Booting to sdcard stopped working after emmc flash techiedog 3 961 12-31-2020, 06:30 PM
Last Post: Anarethos
  Flash non-bootable eMMC? midnightcheese 2 544 12-24-2020, 08:01 AM
Last Post: midnightcheese
  Pinebook Pro refuses to boot from eMMC pivic 23 4,296 12-14-2020, 05:08 PM
Last Post: KC9UDX
  Pinebook Pro won´t boot either from eMMC or microSD robieguarneros 40 9,101 11-16-2020, 10:48 AM
Last Post: axel
  emmc vs NVMe real-world performances Henry 7 2,644 11-15-2020, 02:03 PM
Last Post: rimaille

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)