Can't boot up Manjaro 20.04 eMMc image from SD card...
#1
Hello,
I'm trying to replace the original Debian OS with Manjaro 20.04. I use the latest image (eMMC version) installed to the SD card with Etcher. It starts Manjaro but I never get past the splash screen. I can flash the SD with a non-eMMC image and boot to Manjaro and run off the SD no problem. But trying to get the Manjaro image (eMMC version) to allow me to install on the PBP...Won't go....

Can someone point me to a "how to" so I can get this right? Many Thanks!! :-)
#2
Try hitting any key at the splash screen. Maybe it will advance.
#3
(06-10-2020, 09:12 PM)Samurai_Crow Wrote: Try hitting any key at the splash screen.  Maybe it will advance.
Thanks for the suggestion, but it doesn't seem to work. Very odd. 
I'm sure there must be something I'm missing..

This is one of the first hundred  PBP. Wondering if there's something different about this one that is causing an issue?
#4
(06-11-2020, 06:59 AM)rick1959 Wrote: Thanks for the suggestion, but it doesn't seem to work. Very odd. 
I'm sure there must be something I'm missing..

This is one of the first hundred  PBP. Wondering if there's something different about this one that is causing an issue?

There has been at least one reported instance where the user couldn't get past the splash screen for ~20-30m. During that time ESC did nothing or cancelled the installer running in the background. After that time elapsed, hitting ESC allowed them to complete installation.

Which eMMC installer are you using, for KDE or XFCE? You might try using the other one.

If you can boot Manjaro from SD without an issue, you could use that same .img and write it directly to the eMMC, also.

There shouldn't be any major differences in the older/newer PBPs, aside from some cosmetics, like the strength/brittleness of the plastics. I have a PBP from the first and second public batches, and neither shows any difference in how they run OSes.
#5
(06-11-2020, 07:12 AM)tophneal Wrote:
(06-11-2020, 06:59 AM)rick1959 Wrote: Thanks for the suggestion, but it doesn't seem to work. Very odd. 
I'm sure there must be something I'm missing..

This is one of the first hundred  PBP. Wondering if there's something different about this one that is causing an issue?

There has been at least one reported instance where the user couldn't get past the splash screen for ~20-30m. During that time ESC did nothing or cancelled the installer running in the background. After that time elapsed, hitting ESC allowed them to complete installation.

Which eMMC installer are you using, for KDE or XFCE? You might try using the other one.

If you can boot Manjaro from SD without an issue, you could use that same .img and write it directly to the eMMC, also.

There shouldn't be any major differences in the older/newer PBPs, aside from some cosmetics, like the strength/brittleness of the plastics. I have a PBP from the first and second public batches, and neither shows any difference in how they run OSes.
Thanks for that info Top!!
KDE....I like Manjaro for many computer uses. So if KDE works, it'll be a big boost for me.
 I'm going to work on my patience and let it take its time.
Will report back later...Many Thanks again!! :-)
#6
(06-11-2020, 07:12 AM)tophneal Wrote:
(06-11-2020, 06:59 AM)rick1959 Wrote: Thanks for the suggestion, but it doesn't seem to work. Very odd. 
I'm sure there must be something I'm missing..

This is one of the first hundred  PBP. Wondering if there's something different about this one that is causing an issue?

There has been at least one reported instance where the user couldn't get past the splash screen for ~20-30m. During that time ESC did nothing or cancelled the installer running in the background. After that time elapsed, hitting ESC allowed them to complete installation.

Which eMMC installer are you using, for KDE or XFCE? You might try using the other one.

If you can boot Manjaro from SD without an issue, you could use that same .img and write it directly to the eMMC, also.

There shouldn't be any major differences in the older/newer PBPs, aside from some cosmetics, like the strength/brittleness of the plastics. I have a PBP from the first and second public batches, and neither shows any difference in how they run OSes.
P.S. which partition would you install the img file to on the PBP eMMC? Thanks! :-)
#7
(06-11-2020, 09:26 AM)rick1959 Wrote: P.S. which partition would you install the img file to on the PBP eMMC? Thanks! :-)

The image contains all the partitions needed, so do not write it to any partition, but the drive itself. ie mmcblk0 not mmcblk0p1
#8
[attachment=1893 Wrote:
.png   Screenshot at 2020-06-11 11-53-46.png (Size: 101.15 KB / Downloads: 374)
.png   Screenshot at 2020-06-11 11-53-46.png (Size: 101.15 KB / Downloads: 374)
.png   Screenshot at 2020-06-11 11-53-46.png (Size: 101.15 KB / Downloads: 374) tophneal pid='68136' dateline='1591881173']
(06-11-2020, 06:59 AM)rick1959 Wrote: Thanks for the suggestion, but it doesn't seem to work. Very odd. 
I'm sure there must be something I'm missing..

This is one of the first hundred  PBP. Wondering if there's something different about this one that is causing an issue?

There has been at least one reported instance where the user couldn't get past the splash screen for ~20-30m. During that time ESC did nothing or cancelled the installer running in the background. After that time elapsed, hitting ESC allowed them to complete installation.

Which eMMC installer are you using, for KDE or XFCE? You might try using the other one.

If you can boot Manjaro from SD without an issue, you could use that same .img and write it directly to the eMMC, also.

There shouldn't be any major differences in the older/newer PBPs, aside from some cosmetics, like the strength/brittleness of the plastics. I have a PBP from the first and second public batches, and neither shows any difference in how they run OSes.
Perfect!! It works!!! :-)
Now, which partition does it get written to? Is it the last one? I included a screenshot....Many Thanks!! :-)
.png   Screenshot at 2020-06-11 11-53-46.png (Size: 101.15 KB / Downloads: 374)

(06-11-2020, 09:28 AM)tophneal Wrote:
(06-11-2020, 09:26 AM)rick1959 Wrote: P.S. which partition would you install the img file to on the PBP eMMC? Thanks! :-)

The image contains all the partitions needed, so do not write it to any partition, but the drive itself. ie mmcblk0 not mmcblk0p1
Sorry I missed this...Many Thanks!! :-)
#9
(06-11-2020, 09:28 AM)tophneal Wrote:
(06-11-2020, 09:26 AM)rick1959 Wrote: P.S. which partition would you install the img file to on the PBP eMMC? Thanks! :-)

The image contains all the partitions needed, so do not write it to any partition, but the drive itself. ie mmcblk0 not mmcblk0p1
Interesting...
There is no mmcblk0....There is mmcblk1 and mmcblk2, one of which is the SD card. And then there are also the choice's for the mmcblk0p1 and mmcblk0p2, which are the wrong choices.
But even if I select the non-SD card choice and hit enter, it takes me to the next page which says "no image available" and a command line prompt......
Maybe I should try XFCE version...?
I'm concerned about bricking the computer....Many Thanks for your time...:-)
#10
(06-11-2020, 11:00 AM)rick1959 Wrote: Interesting...
There is no mmcblk0....There is mmcblk1 and mmcblk2, one of which is the SD card. And then there are also the choice's for the mmcblk0p1 and mmcblk0p2, which are the wrong choices.
But even if I select the non-SD card choice and hit enter, it takes me to the next page which says "no image available" and a command line prompt......
Maybe I should try XFCE version...?
I'm concerned about bricking the computer....Many Thanks for your time...:-)

mmcblk0 was just an example. the numbering of emmc and sd aren't universal across different OSes for the PBP. One OS could show it as mmcblk1, and another will show it as mmcblk0. determine which mmcblk is the drive you want to write to, and then write your downloaded .img to it. If you're writing to your emmc, be sure to download and use a live .img (you wouldn't want to write manjaro's emmc flash img to you emmc.)


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Tow Boot install help Paulie420 4 68 09-23-2022, 02:38 PM
Last Post: Paulie420
  manjaro on pinebook pro low audio quality over jack alcck 1 69 09-22-2022, 11:31 AM
Last Post: petersen77
  Unable to make a bootable microSD card myself600 14 455 09-20-2022, 11:11 AM
Last Post: dachalife
  Fix for Armbian not booting on PBP from eMMC agreenbhm 1 282 09-13-2022, 05:01 AM
Last Post: akront
  Manjaro update: wxgtk dependency issue Vinay 5 219 09-09-2022, 12:03 PM
Last Post: Vinay
  Error trying to update Manjaro software boosterh 5 311 08-31-2022, 10:28 PM
Last Post: shulamy
  6/22 run of PBPs - is reimaging eMMC with new OS possible still? elitegamercody 25 966 08-31-2022, 04:30 PM
Last Post: wdt
  Help with Kali Linux wifi not working but works with Manjaro PineSupporter 2 629 08-25-2022, 02:15 PM
Last Post: Niko
  postmarketOS/Alpine edge image for the Pinebook Pro MartijnBraam 74 77,024 08-24-2022, 02:06 PM
Last Post: petersen77
  Debian emmc installer db579 6 416 08-23-2022, 06:13 AM
Last Post: db579

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)