Problems to Boot with Battery Only?
#1
Exclamation 
Hey Guys!

I just recieved my Pine64+ (2GB) and ive gotten it to boot with both Remix OS and Android and it works perfectly so far, I only got one problem and its to make it boot with a Lithium battery.

I ordered the kit that included a battery (Big Blue one with Pine64 Logo on it), ive charged it (i hope...: have it plugged into the board while having adapter plugged in?) and my board is lighting up when i got the battery plugged in, but it wont boot, no image or anything, is there anything im doing wrong?

Please help!


Ps. is anyone else having issues of not getting any sound through HDMI while running Remix OS? Works flawlessly with Android OS but wont with Remix OS.

Kind Regards,


Evanidus/Philip
#2
hi, I would allow the battery to charge for several hours.

... start there.

marcus
#3
(07-15-2016, 12:41 PM)MarkHaysHarris777 Wrote: hi, I would allow the battery to charge for several hours.

... start there.

marcus

i figured that as much, but it wont recognise the battery through the Pine64, will i need an external charger or can i charge it through the Pine64?
#4
Does your battery have the red, black, yellow three wire cable ?

Did you solder the power/reset switches ?

Did you solder the charge LED ?

The battery should charge when plugged into the board, with the board powered on. If your battery has the two wire cable you will need to correctly wire the temp sensor wire resistor. Charge the battery for 15 hours, first time.

marcushh777
#5
Hi, I am having similar issues.

Running Debian, and when the blue battery (with 3 wires) is plugged in to the Pine board, Debian recognizes it's there. It calls it a laptop battery and even tells you the % charge the battery has.

That being said, I can't get the Pine to run with just the battery.

I have not soldered a power or reset switch to the board. (yet)
Pine 64+ 2GB. Android works OK. RemixOS has been buggy. Debian seems most stable to me so far.

#6
(07-20-2016, 12:46 PM)cantcode Wrote: Hi, I am having similar issues.

Running Debian, and when the blue battery (with 3 wires) is plugged in to the Pine board, Debian recognizes it's there. It calls it a laptop battery and even tells you the % charge the battery has.

That being said, I can't get the Pine to run with just the battery.

I have not soldered a power or reset switch to the board. (yet)

Try connecting the battery, and connecting either pins 5 (PWR/SB switch) and 9 (GND) on the EXP header together for a moment (or the two contracts nearest the edge of the board where the power switch is). The pine64 should start up and run fine then. If it doesn't, then I can't help you, as that is what my board does! :-O

Disclaimer: This is without the genuine battery, and the 10k (it was 10 wasn't it?) resistor trick on the middle pin to allow the pine to boot as I don't have a thermistor on my battery pack.
#7
(07-18-2016, 12:13 AM)MarkHaysHarris777 Wrote: Does your battery have the red, black, yellow three wire cable ?

Did you solder the power/reset switches ?

Did you solder the charge LED ?

The battery should charge when plugged into the board, with the board powered on.  If your battery has the two wire cable you will need to correctly wire the temp sensor wire resistor.  Charge the battery for 15 hours, first time.

marcushh777
Its the blue Pine64 battery with red, black, yellow cables
Ive Soldered the Power Switch,
i didnt get any Charge LED, the board has its own boot LED (red).

The Board is not recognizing the battery when plugged in =S

should i simply let it stay charging for 15 hours even tho it wont indicate its connected?
#8
You need a working OS image for the PMIC to be programmed properly, I would try Android or Remix in that case.
Come have a chat in the Pine IRC channel >>


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  How to boot from SD card on pinebook pro linux123 3 1,686 12-02-2020, 10:29 AM
Last Post: linux123
Lightbulb Live boot with persistence? r00tn3rd 1 1,244 10-23-2020, 01:30 AM
Last Post: HotChocolate
  Occasional boot toiny 0 877 10-18-2020, 01:41 PM
Last Post: toiny
  SD Card boot - trying out OS Baconomics 1 2,012 06-19-2020, 06:58 AM
Last Post: tophneal
  How to boot from the SD card and install to eMMC? ravanh 2 3,257 03-18-2020, 09:42 AM
Last Post: tophneal
  PSCI, u-boot and reboot on Sopine ClusterBoard hbaxmann 0 1,296 09-03-2019, 11:57 PM
Last Post: hbaxmann
  Pre-boot questions bkheath 5 3,615 04-30-2019, 08:33 AM
Last Post: bkheath
  The 6 most common reasons why Pine64 won't boot Andrew2 109 130,391 10-11-2018, 11:35 PM
Last Post: Technolab88
  Rock64 OS eMMC boot ProfessionalDreamer 2 3,305 02-20-2018, 08:44 PM
Last Post: ProfessionalDreamer
  Sopine A64 doesn't boot ubuntu stixcher 5 3,769 12-03-2017, 11:05 AM
Last Post: tllim

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)