Pinetab2 Audio Hiss/Static from speakers
#1
I searched through the forum but could not find my issue. Anytime audio is called for, my Pinetab2 produces what sounds like static on the AM band from the speakers.  The speakers do play sound, but below 25% audio all you hear is the static. If you turn the volume above 25% then you can begin to hear the audio over the static noise. The Pinetab2 also makes the static noise while booting but I assume that there must be some kind of a boot chime or sound that is calling for audio and it just plays the static. If you dont have any system calling for audio the static noise will stop after about 20 seconds until the next time there is an audio event. I can insert a 3.5 mm headphone and turn off the speakers and the audio through the headphone is clear.I have also loaded Ubuntu and Rhino linux onto an SD card and booted them with the same issue. 

Anyone else had this issue and resolved it?
  Reply
#2
I have a similar problem and I assume it might be some sort of cross talk due ot the hardware design but that is just a guess. I also get static at times when it seems like the CPU is under load which is what is making me think that it's some sort of interference.
  Reply
#3
(12-29-2023, 09:32 AM)scottgr Wrote: I searched through the forum but could not find my issue. Anytime audio is called for, my Pinetab2 produces what sounds like static on the AM band from the speakers.  The speakers do play sound, but below 25% audio all you hear is the static. If you turn the volume above 25% then you can begin to hear the audio over the static noise. The Pinetab2 also makes the static noise while booting but I assume that there must be some kind of a boot chime or sound that is calling for audio and it just plays the static. If you dont have any system calling for audio the static noise will stop after about 20 seconds until the next time there is an audio event. I can insert a 3.5 mm headphone and turn off the speakers and the audio through the headphone is clear.I have also loaded Ubuntu and Rhino linux onto an SD card and booted them with the same issue. 

Anyone else had this issue and resolved it?

Just following up on this. Being that I bought the Pinetab2 brand new for Christmas I ended up working with support and replacing it with a new one. Stinks that I had to pay for shipping on a defective product but at least I have a functioning unit now. New one does not have the audio hiss issue.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Pinetab2 not starting Corconegre 6 1,542 03-18-2024, 10:47 AM
Last Post: zogkarndon
  pinetab2 hardware is not very good lmartin 11 2,248 01-13-2024, 03:45 AM
Last Post: Darth-Apple
Information nvme ssd and open pinetab2 snock 0 199 01-12-2024, 06:37 PM
Last Post: snock
  Pinetab2 screen removal Corconegre 5 1,297 01-10-2024, 08:08 AM
Last Post: stozi
  PineTab2, Ubuntu Touch and WiFI JMoore 2 574 01-07-2024, 10:58 AM
Last Post: JMoore
  Using the Pinetab2's PCIe slot FortunateFowl 0 316 12-22-2023, 01:23 PM
Last Post: FortunateFowl
Exclamation Pinetab2 Keyboard Issues lockedpotato 0 502 10-14-2023, 05:48 PM
Last Post: lockedpotato
  pinetab2 booting when adapter connected Ome Ko 16 2,760 09-15-2023, 11:45 PM
Last Post: Ome Ko
  SOLVED: New PineTab2 not booting properly. SECONDARY PROBLEM SOLVED: Not updating bacon_dude 6 1,665 09-06-2023, 07:43 PM
Last Post: bacon_dude
  PineTab2 screen won't turn back on until reboot KelsonV 3 1,012 08-23-2023, 09:08 AM
Last Post: diederik

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)