Pinebook Pro NVME stopped working
#1
Bug 
Got my Pinebook Pro in earlier this week and have been loving it. Using it with a P1 Crucial NVMe M.2 as the OS drive /boot/ and / . I have wrote the updated uboot to the SPI to boot directly to the NVMe. Laptop had been working great until the battery died for the first time yesterday. Since then I've been unable to boot from the drive nor mount it in any OS. I've install Manjaro XFCE on the EMMC for now, but would like to regain use of the NVME drive.

I have tried mounting the drive on another Linux box with a USB enclosure and everything worked great. All my files are there and it mounted without issue. I've booted into OSes on SD and EMMC and have had no success seeing the SSD with the PBPro. Uboot does list the SSD on boot, but would fail to boot after 3 minutes of trying everytime. I have backed up and zeroed out the boot partition to see if I could mount it as a home drive with something booting off emmc. [Image: lItnrht] ( https://imgur.com/lItnrht )

Booting of emmc this is the error in dmesg. Any help would be appreciated, I'm kinda stumped to be honest

Code:
[    3.089584] nvme nvme0: pci function 0000:01:00.0
[    3.089877] nvme 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   64.478617] nvme nvme0: I/O 4 QID 0 timeout, disable controller
[   64.598418] nvme nvme0: Device shutdown incomplete; abort shutdown
[   64.599337] nvme nvme0: Identify Controller failed (-4)
[   64.599812] nvme nvme0: Removing after probe failure status: -5
  Reply
#2
Have you already used nvme-cli to set your nvme to the lowest possible power state? it could also be worth trying to disable the drive's APST. https://forum.pine64.org/showthread.php?...1#pid87711
  Reply
#3
(06-07-2021, 07:01 AM)tophneal Wrote: Have you already used nvme-cli to set your nvme to the lowest possible power state? it could also be worth trying to disable the drive's APST. https://forum.pine64.org/showthread.php?...1#pid87711
 I had not yet set power states for the SSD, at the moment running
Code:
nvme scan
yields no results
  Reply
#4
(06-09-2021, 08:29 PM)secretagentdude Wrote:
(06-07-2021, 07:01 AM)tophneal Wrote: Have you already used nvme-cli to set your nvme to the lowest possible power state? it could also be worth trying to disable the drive's APST. https://forum.pine64.org/showthread.php?...1#pid87711
 I had not yet set power states for the SSD, at the moment running
Code:
nvme scan
yields no results
I have updated my extlinux.conf, nothing has changed but I wanted to mark it as another thing I've tried.

Code:
nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500
  Reply
#5
Did it ever start working again in the PBP?
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Kali Linux for Pinebook Pro Luke 94 101,129 09-26-2022, 06:46 AM
Last Post: dachalife
  Need help with new pinebook pro magistral 10 545 09-24-2022, 05:14 PM
Last Post: magistral
  manjaro on pinebook pro low audio quality over jack alcck 1 81 09-22-2022, 11:31 AM
Last Post: petersen77
  5GHz wifi not working snorwood 10 569 09-10-2022, 01:52 PM
Last Post: cypresstwist
  Fedora Workstation (36) on Pinebook Pro u974615 13 696 09-02-2022, 11:24 AM
Last Post: u974615
  slarm64 (unofficial slackware) Pinebook Pro RK3399 (aarch64) mara 38 23,071 08-26-2022, 09:38 AM
Last Post: mara
  Help with Kali Linux wifi not working but works with Manjaro PineSupporter 2 648 08-25-2022, 02:15 PM
Last Post: Niko
  postmarketOS/Alpine edge image for the Pinebook Pro MartijnBraam 74 77,252 08-24-2022, 02:06 PM
Last Post: petersen77
  No audio on Pinebook Pro with Fedora? foobar 1 181 08-22-2022, 12:12 PM
Last Post: snorwood
  pinebook pro not booting cricket 1 216 08-17-2022, 04:38 PM
Last Post: cricket

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)