Pinebook Pro NVME stopped working
#1
Bug 
Got my Pinebook Pro in earlier this week and have been loving it. Using it with a P1 Crucial NVMe M.2 as the OS drive /boot/ and / . I have wrote the updated uboot to the SPI to boot directly to the NVMe. Laptop had been working great until the battery died for the first time yesterday. Since then I've been unable to boot from the drive nor mount it in any OS. I've install Manjaro XFCE on the EMMC for now, but would like to regain use of the NVME drive.

I have tried mounting the drive on another Linux box with a USB enclosure and everything worked great. All my files are there and it mounted without issue. I've booted into OSes on SD and EMMC and have had no success seeing the SSD with the PBPro. Uboot does list the SSD on boot, but would fail to boot after 3 minutes of trying everytime. I have backed up and zeroed out the boot partition to see if I could mount it as a home drive with something booting off emmc. [Image: lItnrht] ( https://imgur.com/lItnrht )

Booting of emmc this is the error in dmesg. Any help would be appreciated, I'm kinda stumped to be honest

Code:
[    3.089584] nvme nvme0: pci function 0000:01:00.0
[    3.089877] nvme 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   64.478617] nvme nvme0: I/O 4 QID 0 timeout, disable controller
[   64.598418] nvme nvme0: Device shutdown incomplete; abort shutdown
[   64.599337] nvme nvme0: Identify Controller failed (-4)
[   64.599812] nvme nvme0: Removing after probe failure status: -5
  Reply
#2
Have you already used nvme-cli to set your nvme to the lowest possible power state? it could also be worth trying to disable the drive's APST. https://forum.pine64.org/showthread.php?...1#pid87711
  Reply
#3
(06-07-2021, 07:01 AM)tophneal Wrote: Have you already used nvme-cli to set your nvme to the lowest possible power state? it could also be worth trying to disable the drive's APST. https://forum.pine64.org/showthread.php?...1#pid87711
 I had not yet set power states for the SSD, at the moment running
Code:
nvme scan
yields no results
  Reply
#4
(06-09-2021, 08:29 PM)secretagentdude Wrote:
(06-07-2021, 07:01 AM)tophneal Wrote: Have you already used nvme-cli to set your nvme to the lowest possible power state? it could also be worth trying to disable the drive's APST. https://forum.pine64.org/showthread.php?...1#pid87711
 I had not yet set power states for the SSD, at the moment running
Code:
nvme scan
yields no results
I have updated my extlinux.conf, nothing has changed but I wanted to mark it as another thing I've tried.

Code:
nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  which distro + DE are you using these days on the Pinebook Pro? halogen 18 893 07-25-2021, 12:33 PM
Last Post: wpeckham
  Blobs on the Pinebook Pro globaltree 6 158 07-25-2021, 12:11 PM
Last Post: igorp
  postmarketOS/Alpine edge image for the Pinebook Pro MartijnBraam 71 49,665 07-03-2021, 02:40 PM
Last Post: user526
  External USB C Monitor not working altacus 26 13,841 06-29-2021, 10:34 AM
Last Post: jkm
Bug 4K@30 video output does not work properly on Pinebook Pro jkm 0 183 06-29-2021, 08:43 AM
Last Post: jkm
  A true mainline Linux Kernel for the Pinebook Pro tsys 154 99,453 06-20-2021, 09:26 AM
Last Post: linuxad
  Pinebook pro nearly unusable after using manjaro-arm-installer TheCounselor 0 276 06-18-2021, 03:34 PM
Last Post: TheCounselor
  Pinebook Pro Manjaro Power Savinng Tips HelpMyBatteryIsDraining 1 389 06-15-2021, 08:42 AM
Last Post: moonwalkers
  [LibreOffice & Gimp] ARM support: no hardware acceleration on [Manjaro] Pinebook Pro regivanx 0 252 06-15-2021, 04:04 AM
Last Post: regivanx
  slarm64 (unofficial slackware) Pinebook Pro RK3399 (aarch64) mara 30 9,004 06-13-2021, 12:40 PM
Last Post: globaltree

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)