Pinebook Pro PCIe init issue
#1
A few days ago I got the NVME adapter for my pbp. I bought an Intel 660p SSD for it, since it was marked as supported on the wiki. After install, it didn't show up in lspci or lsblk.
the output of dmesg | grep pci returns these errors:


[    2.953763] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    3.112162] ehci-pci: EHCI PCI platform driver
[    3.174161] ohci-pci: OHCI PCI platform driver
[    3.733470] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    4.318696] rockchip-pcie f8000000.pcie: PCIe link training gen1 timeout!
[    4.320361] rockchip-pcie: probe of f8000000.pcie failed with error -110


I tried updating U-boot on the SPI chip as well as on the SD card, I've tried Debian, Manjaro, Fedora, it's all the same.

I then turned to a friend who also owns a PBP and had them run lspci and dmesg | grep pci and their own pbp returned the same error (their pbp is a first-run preorder and I bought mine a year later.). Is this a hardware issue or is there something I'm missing in the NVME installation that allows this board to initialize it's PCIe properly?
#2
Does it happen everytime ? Consistently ?

If yes, it might be that the cable is not seated properly.
#3
(11-03-2020, 05:34 PM)R32Fanboy Wrote: A few days ago I got the NVME adapter for my pbp. I bought an Intel 660p SSD for it, since it was marked as supported on the wiki. After install, it didn't show up in lspci or lsblk.
the output of dmesg | grep pci returns these errors:


[    2.953763] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    3.112162] ehci-pci: EHCI PCI platform driver
[    3.174161] ohci-pci: OHCI PCI platform driver
[    3.733470] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    4.318696] rockchip-pcie f8000000.pcie: PCIe link training gen1 timeout!
[    4.320361] rockchip-pcie: probe of f8000000.pcie failed with error -110


I tried updating U-boot on the SPI chip as well as on the SD card, I've tried Debian, Manjaro, Fedora, it's all the same.

I then turned to a friend who also owns a PBP and had them run lspci and dmesg | grep pci and their own pbp returned the same error (their pbp is a first-run preorder and I bought mine a year later.). Is this a hardware issue or is there something I'm missing in the NVME installation that allows this board to initialize it's PCIe properly?
I have this issue too, see https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=10118 and even today, after flashing multiple spins of uboot to emmc, sd and SPI along with 2 new nvme adapter boards from Pine store, get the same pci related errors as above. (BTW, this is with first batch PBP & supported NMVe drive per wiki).  

It might be the ribbon cable conductivity on your adapter which you could verify with a multimeter as per this thread: https://forum.pine64.org/showthread.php?...904&page=2 and if so, try the adapter from ameridroid store - definitely not from Pine store.  

Won't mention the response received from Pinestore after the second adapter did not work for me and I got redirected to their IRC (but someone has already noted "worst support ever") so check the cable continuity and maybe get a new one from ameridroid?

Hope that helps and sad to see this issue is still being reported on something that has been out for nearly a year.
#4
(11-04-2020, 07:10 AM)vssz Wrote:
(11-03-2020, 05:34 PM)R32Fanboy Wrote: A few days ago I got the NVME adapter for my pbp. I bought an Intel 660p SSD for it, since it was marked as supported on the wiki. After install, it didn't show up in lspci or lsblk.
the output of dmesg | grep pci returns these errors:


[    2.953763] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    3.112162] ehci-pci: EHCI PCI platform driver
[    3.174161] ohci-pci: OHCI PCI platform driver
[    3.733470] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    4.318696] rockchip-pcie f8000000.pcie: PCIe link training gen1 timeout!
[    4.320361] rockchip-pcie: probe of f8000000.pcie failed with error -110


I tried updating U-boot on the SPI chip as well as on the SD card, I've tried Debian, Manjaro, Fedora, it's all the same.

I then turned to a friend who also owns a PBP and had them run lspci and dmesg | grep pci and their own pbp returned the same error (their pbp is a first-run preorder and I bought mine a year later.). Is this a hardware issue or is there something I'm missing in the NVME installation that allows this board to initialize it's PCIe properly?
I have this issue too, see https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=10118 and even today, after flashing multiple spins of uboot to emmc, sd and SPI along with 2 new nvme adapter boards from Pine store, get the same pci related errors as above. (BTW, this is with first batch PBP & supported NMVe drive per wiki).  

It might be the ribbon cable conductivity on your adapter which you could verify with a multimeter as per this thread: https://forum.pine64.org/showthread.php?...904&page=2 and if so, try the adapter from ameridroid store - definitely not from Pine store.  

Won't mention the response received from Pinestore after the second adapter did not work for me and I got redirected to their IRC (but someone has already noted "worst support ever") so check the cable continuity and maybe get a new one from ameridroid?

Hope that helps and sad to see this issue is still being reported on something that has been out for nearly a year.


Why would the kernel still have this error with no cable present then? This is a documented error on several models of RockPro64s prior to the pinebook's production as well, and forum posts on it seemed to end with no good solution.
#5
No idea but as you can see on mine with no adapter (or cable attached) I still have those errors (Manjaro xfce)

$uname -a
Linux velmurga01 5.9.1-3-MANJARO-ARM #1 SMP Thu Oct 22 12:36:10 CEST 2020 aarch64 GNU/Linux
$date
Thu  5 Nov 15:52:12 GMT 2020
$lspci -vvv
$nvme list
Node            SN                  Model                                    Namespace Usage                      Format          FW Rev 
---------------- -------------------- ---------------------------------------- --------- -------------------------- ---------------- --------
$dmesg|grep -i pcie
[    0.914983] rockchip-pcie f8000000.pcie: host bridge /pcie@f8000000 ranges:
[    0.915009] rockchip-pcie f8000000.pcie:      MEM 0x00fa000000..0x00fbdfffff -> 0x00fa000000
[    0.915020] rockchip-pcie f8000000.pcie:      IO 0x00fbe00000..0x00fbefffff -> 0x00fbe00000
[    0.915530] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    1.529147] rockchip-pcie f8000000.pcie: host bridge /pcie@f8000000 ranges:
[    1.529181] rockchip-pcie f8000000.pcie:      MEM 0x00fa000000..0x00fbdfffff -> 0x00fa000000
[    1.529196] rockchip-pcie f8000000.pcie:      IO 0x00fbe00000..0x00fbefffff -> 0x00fbe00000
[    1.529904] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie12v regulator found
[    2.111101] rockchip-pcie f8000000.pcie: PCIe link training gen1 timeout!
[    2.112338] rockchip-pcie: probe of f8000000.pcie failed with error -110
$


And similar PCI error message with stock Debian+Mate with legacy kernel.

So suggesting to me, hardware or quality issue which pine folks are best placed to answer.


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Pinebook got wet walterbe 8 202 09-25-2021, 01:12 PM
Last Post: biketool
  Selling my Pinebook Pro brent.thierens 11 2,692 09-23-2021, 06:13 AM
Last Post: mikesores
  ISO/UK Pinebook Pro for sale mstevens 4 314 09-17-2021, 10:49 AM
Last Post: mstevens
  Testing Some More Games on the Pinebook Pro! ImmyChan 3 254 09-16-2021, 07:06 AM
Last Post: poVoq
  Looking to buy a Pinebook Pro US Stucht13 11 1,183 09-11-2021, 06:40 PM
Last Post: drinkmorejava
  Pinebook Pro (ISO) for sale from Germany to Europe and UK 1yk0s 1 430 09-08-2021, 10:55 AM
Last Post: cypresstwist
Star Looking to buy a Pinebook Pro in Europe cypresstwist 0 147 09-04-2021, 02:02 PM
Last Post: cypresstwist
  Pinebook Pro Stopped Charging via USB-C MickTheGeek 4 406 08-25-2021, 02:51 PM
Last Post: MickTheGeek
  Pinebook Pro (ISO) for sale - UK Sootstone 2 479 08-24-2021, 03:08 PM
Last Post: Sootstone
  looking to buy one pinebook pro (mainland China) duanduan 0 144 08-24-2021, 08:53 AM
Last Post: duanduan

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)