Plasma Mobile - no data connection
#1
Just grabbed: Release 202102230241

I see it has gotten a connection to the cell provider by itself, but I am not getting a data connection.

Then looking at the settings, there is absolutely nothing in there at all do for manual settings.

What's going on with that?
  Reply
#2
I have to restart ofonoctl from time to time. That will probably fix your problem, too.
  Reply
#3
Check
Code:
ofonoctl wan
If there are details there and it says static, you should have a blank
Code:
ip route
and
Code:
ip a
wwan ip address and to get an ip address and correct default route for you wwan you need to run
Code:
sudo ofonoctl wan --connect
. You should then see an ip address and route to wwan gateway and wwan interface.

If you turn on wifi that will add another default route, for me it has lower priority than the wwan so that is not right.
Then
Code:
ip route
removed the wwan route and thus wifi became the only route.
That is without doing anything, the mobile data icon is still highlighted in the settings.

Turning wifi off:
Code:
ip route
is blank as only wifi route removed as wifi off.
Code:
ip a
shows wwan0 no longer has an p address.

Turning mobile data off and back on:
Nothing changes, as was the case initially.

Weirdly modem was powered off, had to do
Code:
ofonoctl poweron && ofonoctl online
Then
Code:
ofonoctl wan
gave the expected info.
Then you need
Code:
sudo ofonoctl wan --connect
(you can add --append-dns to use the carrier DNS settings.
This then gives you an ip address and route, as before.

Turning mobile data 'off' on the settings has no effect, mobile data is still active - check ip address and route or ping something.

Ok, maybe ignore the wifi on deletes wwan - I did it again and it didn't and wwan has priority - bad.
If you remove the wwan default route / change priority that will fix it or delete the wwan ip address.

Not exactly pretty as it stands today.
But hopefully you can get mobile data working!
Pinephone v1.2 UBports CE. Adelaide, Australia using Aldimobile SIM with Mobian SD card.
Manjaro Plasma Mobile on EMMC.
  Reply
#4
(02-23-2021, 02:39 AM)dcinoz Wrote: Check
Code:
ofonoctl wan
If there are details there and it says static, you should have a blank
Code:
ip route
and
Code:
ip a
wwan ip address and to get an ip address and correct default route for you wwan you need to run
Code:
sudo ofonoctl wan --connect
. You should then see an ip address and route to wwan gateway and wwan interface.

If you turn on wifi that will add another default route, for me it has lower priority than the wwan so that is not right.
Then
Code:
ip route
removed the wwan route and thus wifi became the only route.
That is without doing anything, the mobile data icon is still highlighted in the settings.

Turning wifi off:
Code:
ip route
is blank as only wifi route removed as wifi off.
Code:
ip a
shows wwan0 no longer has an p address.

Turning mobile data off and back on:
Nothing changes, as was the case initially.

Weirdly modem was powered off, had to do
Code:
ofonoctl poweron && ofonoctl online
Then
Code:
ofonoctl wan
gave the expected info.
Then you need
Code:
sudo ofonoctl wan --connect
(you can add --append-dns to use the carrier DNS settings.
This then gives you an ip address and route, as before.

Turning mobile data 'off' on the settings has no effect, mobile data is still active - check ip address and route or ping something.

Ok, maybe ignore the wifi on deletes wwan - I did it again and it didn't and wwan has priority - bad.
If you remove the wwan default route / change priority that will fix it or delete the wwan ip address.

Not exactly pretty as it stands today.
But hopefully you can get mobile data working!


I am seeing the same issue being reported on the Manjaro form. They are indicating it seems to be a bug, and Network Manager is not updating
  Reply
#5
It's been a problem for a month now.

https://forum.manjaro.org/t/unable-to-co...work/50367

Sad

I would think working cellular would be a priority lol.
  Reply
#6
(02-23-2021, 10:50 AM)C0ffeeFreak Wrote: It's been a problem for a month now.

https://forum.manjaro.org/t/unable-to-co...work/50367

Sad

I would think working cellular would be a priority lol.

I am thinking it has been somewhat corrected. I see the checkmark, but still cannot connect. I will try to ssh in and see about the DNS resolv issue as soon as I can
  Reply
#7
(02-23-2021, 04:40 PM)KNERD Wrote:
(02-23-2021, 10:50 AM)C0ffeeFreak Wrote: It's been a problem for a month now.

https://forum.manjaro.org/t/unable-to-co...work/50367

Sad

I would think working cellular would be a priority lol.

I am thinking it has been somewhat corrected. I see the checkmark, but still cannot connect. I will try to ssh in and see about the DNS resolv issue as soon as I can
Nope. Still a problem. On every Plasma build not just Manjaro. It connects on first boot after instillation then never again after the second boot. Rhey really need to get rid of the Auto and do a manual network and APN selection like PHOSH uses.
  Reply
#8
(02-23-2021, 04:40 PM)KNERD Wrote:
(02-23-2021, 10:50 AM)C0ffeeFreak Wrote: It's been a problem for a month now.

https://forum.manjaro.org/t/unable-to-co...work/50367

Sad

I would think working cellular would be a priority lol.

I am thinking it has been somewhat corrected. I see the checkmark, but still cannot connect. I will try to ssh in and see about the DNS resolv issue as soon as I can

I do have to use these commands regularly when I want to obtain mobile data access.  Sometimes ofono does not recognize the modem.  Sometimes the modem changes from 0 to 1 to even 2.  A quick and dirty fix would be to write a shell script to watch the processes and a cron job to restart them when they go down.  Yet even ofonod likes to sometimes crash to the point where i have to restart the phone.  In other words, sometimes even restarting the daemon does not work.  It is not all front end, I hasten to bet.

Yet I just end up entering the commands by hand through the console when I want to use it.  (I use the up arrow, of course).

One more thing: my network icon says there is no connection even though it works.

https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=13110
  Reply
#9
Easier way to delete / add ip route for wwan0 (https://forum.pine64.org/showthread.php?...4#pid90474)

Neat on / off mobile data command for Plasma Mobile (not checked with Mobian):

Get ip route for wwan0:
Code:
sudo ip link set dev wwan0 up

Delete ip route for wwan0:
Code:
sudo ip link set dev wwan0 down

It doesn't delete the wwan0 ip address but since there is no route for wwan0 that doesn't make any difference.


Seems like there is always a mobile data connection ready in normal circumstances, still don't know how to enable / disable that 'properly'.
Pinephone v1.2 UBports CE. Adelaide, Australia using Aldimobile SIM with Mobian SD card.
Manjaro Plasma Mobile on EMMC.
  Reply
#10
I've posted a script that you may find useful / adapt to your requirements to turn modem on / off and to enable data / disable data:
https://forum.pine64.org/showthread.php?...8#pid90498
Pinephone v1.2 UBports CE. Adelaide, Australia using Aldimobile SIM with Mobian SD card.
Manjaro Plasma Mobile on EMMC.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Plasma Mobile "stable" currently broken acrux 8 220 Today, 02:08 AM
Last Post: mouffa
  Cannot run onionshare-gui on pp manjaro plasma scott_VYuCAbn3k1NFK 0 33 Yesterday, 11:07 PM
Last Post: scott_VYuCAbn3k1NFK
  User Interface (Plasma Mobile) Queries dgiffin 1 45 Yesterday, 06:24 PM
Last Post: ryo
  Manjaro (Plasma OS) bugs/ issues FOSSagent0 24 3,426 06-01-2021, 06:56 AM
Last Post: acrux
  xmpp&jabber client for Manjaro Plasma mobile acrux 8 985 06-01-2021, 02:50 AM
Last Post: acrux
  no unlock screen (plasma mobile) dieselnutjob 6 470 05-26-2021, 05:43 PM
Last Post: CareAgain
  Fixed - Do not use Plasma Mobile Settings -> Screen application for now acrux 2 667 05-12-2021, 06:09 AM
Last Post: acrux
  What is the status of the GPS on plasma mobile? Athansor 0 280 05-09-2021, 04:57 AM
Last Post: Athansor
  Ensure Up To Date - Manjaro Plasma Discover Package Manager Sources Linux2thabone 0 271 05-05-2021, 11:15 AM
Last Post: Linux2thabone
  Manjaro/Plasma Mobile, Lock Screen issues after update gamerminstrel 2 373 05-05-2021, 10:23 AM
Last Post: kat22

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)