Im having weird crashes on a new rock64 [solved]
#1
Hello, i bought a week ago a rock64 4g and about a month ago the hdd im using with it, and im having random crashes and they are getting me crazy, im not sure if they are because of the hdd, the rock64, the psu or what, its runing on a 16mb SD card sandisk ultra (i dont need a bigger SD since im using it as NAS). i tried everything i can imagine and im still having random crashes, im not a very advanced user, but im also not a total noob, its runing actually on the ayufan img omv over jessie arm64 0.5.15, with ssh open when the crash happens i get:

Code:
Message from syslogd@omv at Feb  3 20:54:29 ...
 kernel:[ 1401.808948] Internal error: Oops: 96000005 [#1] SMP

Message from syslogd@omv at Feb  3 20:54:29 ...
 kernel:[ 1402.433932] Process deluged (pid: 2656, stack limit = 0xffffffc0e4be4020)

This is other one about 10 mins after the first, the crazy thing is the timer:

Code:
Message from syslogd@omv at Feb  3 19:45:31 ...
 kernel:[  325.419937] Stack: (0xffffffc0fef51ca0 to 0xffffffc0f5e18000)

Message from syslogd@omv at Feb  3 19:45:31 ...
 kernel:[  325.579292] Code: f2400c84 540001c0 cb040042 36000064 (38401423)

I have no idea what that means, with "cat /var/log/messages" i see nothing at about the time of the crash...
Is there a way to test if its a power problem? dont feel like that since the problem happens randomly, no matter if under heavy load or not (i get around 60mb/s, i guess its normal for a wd elements usb3 hdd), i tried several img, even the latest 0.6.19 and even if i had other problems with that one that im not going to mention here i also had the random crash.
I point to the hdd or anything related because if i stop downloads on my torrent client the crash takes forever to happen, if at all.
The hdd is relativelly new and also its kinda very hard to replace it over a super random problem happening on very specific situations.
Im runing out of ideas, my torrent client (deluge) is runing in a docker, not much protection, but also hard to have config problems that way (in fact everything in the board is runing on dockers exept omv and its services...im going to try another torrent client and report back but i have the feeling that the problem is somewhere else...
Its not a memory problem either, even fully loaded the board stays at about 30% memory used...
Also, the board have 2 small heatsinks and a 5v cooler, that should rule out temp problems imo
Is there any way to test where can be the problem?

Sorry my bad english, its not my native language.

Any help is deeply appreciated, i hope i can solve this...


PS: tried a while with transmission and got this before a crash:

Code:
Feb  3 22:15:58 omv kernel: [ 3978.401495] ffprobe[6931]: PC Alignment exception: pc=00000000006671d6 sp=          (null)
Feb  3 22:21:14 omv kernel: [ 4294.712637] ffprobe[7264]: PC Alignment exception: pc=0000000000667132 sp=          (null)
Feb  3 22:40:48 omv kernel: [ 5468.258227] ffprobe[7799]: PC Alignment exception: pc=0000000000667132 sp=          (null)
  Reply
#2
"Process deluged" that is the deluge daemon. maybe try just running the image without any of the other stuff to see if it is stable alone. then add the hd and run a bit with just that [unless image is on hd of course] then add each package alone and test . adding another until you get crash. then remove last one added and see if once again stable.
  Reply
#3
(02-04-2018, 01:51 PM)dkryder Wrote: "Process deluged" that is the deluge daemon. maybe try just running the image without any of the other stuff to see if it is stable alone. then add the hd and run a bit with just that [unless image is on hd of course] then add each package alone and test . adding another until you get crash. then remove last one added and see if once again stable.

I did that, up and down, left and right, different versions of distros (all around OMV), EVERYTHING you can imagine of from the point of view of an advanced user, on the end i decided that i needed to try removing OMV from the equation and magic, no more problems (the weird thing is, i even have more speed now without omv, i was getting about 65mb/s speed to/from the drive, now on a simple samba manual setup+deluge it has been stable for several hours and im getting about 90mb/s stable)...omv causes some conflict with my external hdd...anyway, im working on setting all up manually and trying without success to secure samba and connect from w7 (the previous tests where without security of any kind) but at least im runing stable now...another option is to use ftp or sftp, im not extremelly paranoid with security but a drive without a simple user/pass is calling for problems...

TLDR: apparently the "optimizations" that the OMV team use on their distros cause problems with my hdd
  Reply
#4
Dismiss the OP problem, manually set up system has been runing rock64 solid (pun intended Big Grin) for 10 hours without a problem, downloading at full speed and using the external hdd so the problem is some sort of conflict between OMV and my hdd, im happy now (btw my hdd have no problems at all and its 2 weeks old so im ruling out physical problems (or at least its VERY VERY unlikelly))
Thanks to anyone watching and hopefully this info can help someone else with the same problem in the future...
  Reply
#5
Awesome! Thanks for the info. Can you edit the title of your post, and maybe add [Solved] or something similar? It would help others possibly experiencing the same issue.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  openwrt for the rock64 wilsonYan 8 2,544 01-16-2021, 11:16 PM
Last Post: chainu127
  Linux Images (ROCK64) pineadmin 163 122,963 01-05-2021, 10:43 AM
Last Post: DuckyBoi
  slarm64 (unofficial slackware) Rock64 RK3328 (aarch64) mara 100 41,720 12-28-2020, 11:39 AM
Last Post: mara
  Armbian for Rock64 pineadmin 26 14,554 12-25-2020, 11:07 PM
Last Post: lanefu
  DietPi OS for ROCK64 MichaIng 9 874 12-22-2020, 03:25 PM
Last Post: MichaIng
  RETRO-GAMING: UPDATED RELEASE OF RECALBOX FOR THE ROCK64 Mrfixit2001 31 17,453 12-21-2020, 08:17 AM
Last Post: hermes73
  RetroPie on Rock64 Luke 40 22,121 10-31-2020, 07:12 AM
Last Post: BigSkyEntertainment
  Lakka (retrogaming) os for rock64 Wizardknight 2 872 09-21-2020, 07:18 PM
Last Post: Wizardknight
  Debian (Vanilla) on Rock64 and eMMC - how ? as365n4 4 1,432 09-21-2020, 04:33 AM
Last Post: as365n4
Sad Rock64 crash randomly during usb 3 copy with RAID1 drive phalae 24 14,784 09-14-2020, 10:48 AM
Last Post: BrownLuther007

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)