New pinebook owner, media playback how? (was: larger eMMC, what and how to install?)
#3
Thank you for the detailed information.
(08-19-2017, 02:53 PM)daid Wrote: In case of the pinebook, both u-boot, the kernel and the device tree are very device specific. You can build your own from source. But I would recommend using the ones from: https://github.com/ayufan-pine64/linux-build/releases/ (0.6.2 is currently considered stable)
yes, i will stick with these for the time being.
I realize that smooth media playback really is the most important issue for me.
From above, I tried the stable release first (flashed to microsd with pine64-installer, and installed from there), but upgraded to the latest pre-release pretty much straight away.
i noticed some changes (slight improvement). chromium plays back video much better now, but the overall performance impact still seems to be much larger than necessary (choppiness even at 480p, and the user interface crawls to a near-standstill during video playback).
smplayer does not play youtube video at all, local video plays only sound.

i installed mpv (my media player of choice) and it complains & segfaults on local and youtube video:
Code:
Playing: Bron Broen S03E03.mkv
(+) Video --vid=1 (*) (hevc)
(+) Audio --aid=1 (*) (aac)
(+) Subs  --sid=1 --slang=eng (*) (subrip)
MESA-LOADER: failed to retrieve device information
libGL error: unable to load driver: sunxi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: sunxi
MESA-LOADER: failed to retrieve device information
libGL error: unable to load driver: sunxi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: sunxi
[vo/opengl] Suspected software renderer or indirect context.
[VDPAU SUNXI] VE version 0x1689 opened
[VDPAU SUNXI] OSD disabled!
[ffmpeg/audio] aac: element type mismatch 1 != 0
AO: [pulse] 48000Hz stereo 2ch float
[ffmpeg/audio] aac: element type mismatch 1 != 0
[ffmpeg/audio] aac: element type mismatch 1 != 0
[ffmpeg/audio] aac: element type mismatch 1 != 0
[ffmpeg/audio] aac: element type mismatch 1 != 0
VO: [vdpau] 1280x720 yuv420p
[vo/vdpau] Error when calling vdp_presentation_queue_target_create_x11: A catch-all error, used when no other error code applies.
Could not initialize video chain.


...although i'm getting fairly good values from glmark2-es2:
Code:
=======================================================
    glmark2 2014.03+git20150611.fa71af2d
=======================================================
    OpenGL Information
    GL_VENDOR:     ARM
    GL_RENDERER:   Mali-400 MP
    GL_VERSION:    OpenGL ES 2.0
=======================================================
[build] use-vbo=false: FPS: 114 FrameTime: 8.772 ms
[build] use-vbo=true: FPS: 121 FrameTime: 8.264 ms
[texture] texture-filter=nearest: FPS: 131 FrameTime: 7.634 ms
[texture] texture-filter=linear: FPS: 127 FrameTime: 7.874 ms
[texture] texture-filter=mipmap: FPS: 134 FrameTime: 7.463 ms
[shading] shading=gouraud: FPS: 96 FrameTime: 10.417 ms
[shading] shading=blinn-phong-inf: FPS: 97 FrameTime: 10.309 ms
[shading] shading=phong: FPS: 84 FrameTime: 11.905 ms
[shading] shading=cel: FPS: 78 FrameTime: 12.821 ms
[bump] bump-render=high-poly: FPS: 58 FrameTime: 17.241 ms
[bump] bump-render=normals: FPS: 138 FrameTime: 7.246 ms
[bump] bump-render=height: FPS: 128 FrameTime: 7.812 ms
[effect2d] kernel=0,1,0;1,-4,1;0,1,0;: FPS: 78 FrameTime: 12.821 ms
[effect2d] kernel=1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;: FPS: 47 FrameTime: 21.277 ms
[pulsar] light=false:quads=5:texture=false: FPS: 165 FrameTime: 6.061 ms
[desktop] blur-radius=5:effect=blur:passes=1:separable=true:windows=4: FPS: 32 FrameTime: 31.250 ms
[desktop] effect=shadow:windows=4: FPS: 79 FrameTime: 12.658 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 23 FrameTime: 43.478 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=subdata: FPS: 35 FrameTime: 28.571 ms
[buffer] columns=200:interleave=true:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 26 FrameTime: 38.462 ms
[ideas] speed=duration: FPS: 84 FrameTime: 11.905 ms
[jellyfish] <default>: FPS: 79 FrameTime: 12.658 ms
Error: SceneTerrain requires Vertex Texture Fetch support, but GL_MAX_VERTEX_TEXTURE_IMAGE_UNITS is 0
[terrain] <default>: Unsupported
[shadow] <default>: FPS: 75 FrameTime: 13.333 ms
[refract] <default>: FPS: 16 FrameTime: 62.500 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=0: FPS: 151 FrameTime: 6.623 ms
[conditionals] fragment-steps=5:vertex-steps=0: FPS: 99 FrameTime: 10.101 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=5: FPS: 143 FrameTime: 6.993 ms
[function] fragment-complexity=low:fragment-steps=5: FPS: 114 FrameTime: 8.772 ms
[function] fragment-complexity=medium:fragment-steps=5: FPS: 84 FrameTime: 11.905 ms
[loop] fragment-loop=false:fragment-steps=5:vertex-steps=5: FPS: 106 FrameTime: 9.434 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=false:vertex-steps=5: FPS: 106 FrameTime: 9.434 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=true:vertex-steps=5: FPS: 92 FrameTime: 10.870 ms
=======================================================
                                  glmark2 Score: 91
=======================================================


i also installed armagetronad, a game that is good for testing opengl abilities. it starts up but uses software rendering i guess (performance is abysmal on normal settings), i see the same error as with mpv:
Code:
MESA-LOADER: failed to retrieve device information
libGL error: unable to load driver: sunxi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: sunxi

so is this a question of configuring things properly?
or do applications need to be compiled with support for this gpu?

PS:
I tried to reinstall the 0.7.8 pre-release from scratch (instead of updating from 0.6.2), but failed twice:
- dd'ing the .img to microsd, it did not boot at all. just blinking green led, until i remove the card
- pine64-installer doesn't run on pinebook
so how do we create the bootable images manually?


Messages In This Thread
RE: New pinebook owner, larger eMMC, what and how to install? - by dahni - 08-20-2017, 11:45 PM

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  DietPi OS for Pinebook MichaIng 3 5,732 03-11-2024, 05:02 PM
Last Post: oxoocoffee
  Slarm64 on Pinebook [Slackware Arm - 64 bit] KRT 46 64,672 09-26-2023, 03:18 PM
Last Post: mara
  Broke pinebook GUI, what to do, fix or install new? acruhl 2 1,117 07-13-2023, 05:43 PM
Last Post: acruhl
  Orignal PineBook jwp1000 1 874 07-10-2023, 07:44 AM
Last Post: tophneal
  Pinebook no longer boots rjtanner 12 4,209 04-13-2023, 01:09 PM
Last Post: tophneal
Rainbow Customised (encrypted) eMMC installation using Anarsoul's ArchLinux Blutkoete 24 35,532 05-02-2022, 12:59 PM
Last Post: thunderweasel
  Stock Debian on original Pinebook moonwalkers 1 3,414 01-29-2022, 10:37 PM
Last Post: cel
  Write image to eMMC - Pinebook 11.6" irongarment 4 4,105 01-04-2022, 09:22 PM
Last Post: irongarment
  E: The repository 'http://pinebook.kde.org.uk bionic Release' no longer has a Release pixelpaperyarn 3 5,448 05-07-2021, 10:20 AM
Last Post: tophneal
  pinebook.kde.org.uk no longer has release file?? supermassive 1 3,933 01-20-2021, 11:18 AM
Last Post: tophneal

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)