No sound on PBP default installation
#3
(11-08-2019, 08:13 PM)brucec1999 Wrote:
(11-08-2019, 07:03 AM)ivek Wrote: Hi,

I just received the PBP with preinstalled Debian + Mate. everything is more or less fine, except that the sound doesn't work at all:
 - neither on speakers, nor on headphones
 - in Alsamixer no setting helped me, when trying to set output to default, the Alsamixer aborts and I can't rerun it
 - I tried checking sound from "control panel", I think there is no connection to Pulseaudio (but Pulseaudio is installed)
 - when I play a song (no sound ofcourse), one setting in volume control says that there is no app playing the sounds, although it's playing.

I haven't tried to update anything, I don't know the commands.
I don't know if I need maybe to set that UART switch if set to off, but I need to open the laptop for that. (as in thread https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=8231)
I haven't tried it on HDMI, I don't see that port, only UCB-C, if it is meant for HDMI, I have no adapter to try..

I am pretty much a noob in Linux, so any help with an elaborated answer (links to explanations like "how to install or try out a new OS") would be appreciated  Smile
Hi ivek,
I received my PBP just yesterday, and also had no sound. Found that "output volume" was set to Mute (under Control Center - Sound Preferences). All good once unchecked. Note: the "test speakers" under hardware does not work.
Apologies if this was really obvious and you have already checked this setting.
Cheers Bruce.

I had the same problem,  there is another thread on this same subject,  Deebeez had a quick & easy fix.....
rather than repeat it I suggest looking at that other thread...
AND  check your audio with real sound like YouTube or something....  The 'Test speaker'  does not seem to work on this OS.
      LINUX = CHOICES
         **BCnAZ**
               Idea
   Donate to $upport
your favorite OS Team
  Reply


Messages In This Thread
No sound on PBP default installation - by ivek - 11-08-2019, 07:03 AM
RE: No sound on PBP default installation - by bcnaz - 11-09-2019, 02:10 AM

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Fedora 37 installation gswatkins 7 275 11-17-2022, 04:30 PM
Last Post: wdt
  Hibernation and Speaker Sound Issues, First Month of PBP kebab 7 626 11-02-2022, 02:33 PM
Last Post: kebab
  Loud distorted speaker sound when connecting to power supply myself600 2 313 09-21-2022, 12:11 PM
Last Post: myself600
  reset sound after suspend to memory (deep sleep) Der Geist der Maschine 16 11,434 10-18-2021, 07:31 PM
Last Post: Syonyk
  Sound stuttering on Manjaro gnome after latest kernel upgrade? pjsf 0 1,216 07-13-2021, 10:37 PM
Last Post: pjsf
  Debian Bullseye installation Baconomics 3 3,661 01-07-2021, 01:46 PM
Last Post: kuleszdl
  Ubuntu Installation on PBP narinderpal10 5 4,049 12-18-2020, 12:22 PM
Last Post: narinderpal10
  Installing Ubuntu 20.04 (Focal) with BSP uBoot with deep sleep and sound Syonyk 17 14,040 11-19-2020, 03:16 AM
Last Post: FeMike
  Manjaro 20.06 Step-By-Step Installation Guide nathanielwheeler 19 19,147 11-03-2020, 02:26 PM
Last Post: nathanielwheeler
  curious why KDE by default? dieselnutjob 7 5,791 07-18-2020, 03:21 PM
Last Post: Damon

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)