Another Fan Question
#1
Question 
I recently purchased an 80mm Noctua NF-A8 ULN fan for the Rock NAS case along with a Noctua 2pin to 3pin adaptor. Fan is indeed 12v.

Plugging it in I get nothing...no fan movement at all. I'm using a recent version of Armbian if that matters.

I believe I see this device under /sys/class/hwmon/hwmon4/ since is see pwm1 as well as pwm1_enable. 

Code:
cat /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1_enable

returns 1 


Code:
/sys/class/hwmon/hwmon4$ cat /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1

returns 0

Code:
echo 255 | sudo tee /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1

still no fan response

Code:
cat /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1
to verify my adjustment but this still returns 0. Fan is motionless.

At this point i'm ready to give up and connect to the boards 12v out but I have questions there.

The original cable it comes with splits to 2 different SATA connection leads, leading me to believe this is not a conventional connection? This is for the CON15 DC out header.

the Noctua includes a big 4pin adapter but I'm not confident in what to order. I also didn't see anything relevant in the Pine store for accessories. 

FYI I'm currently not running any SATA drives as I recently opted for NVMe (mostly due to availability).

any help please!!??
  Reply
#2
(02-02-2024, 08:32 AM)backwoodstech2 Wrote: I recently purchased an 80mm Noctua NF-A8 ULN fan for the Rock NAS case along with a Noctua 2pin to 3pin adaptor. Fan is indeed 12v.

Plugging it in I get nothing...no fan movement at all. I'm using a recent version of Armbian if that matters.

I believe I see this device under /sys/class/hwmon/hwmon4/ since is see pwm1 as well as pwm1_enable. 

Code:
cat /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1_enable

returns 1 


Code:
/sys/class/hwmon/hwmon4$ cat /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1

returns 0

Code:
echo 255 | sudo tee /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1

still no fan response

Code:
cat /sys/class/hwmon/hwmon4/pwm1
to verify my adjustment but this still returns 0. Fan is motionless.

At this point i'm ready to give up and connect to the boards 12v out but I have questions there.

The original cable it comes with splits to 2 different SATA connection leads, leading me to believe this is not a conventional connection? This is for the CON15 DC out header.

the Noctua includes a big 4pin adapter but I'm not confident in what to order. I also didn't see anything relevant in the Pine store for accessories. 

FYI I'm currently not running any SATA drives as I recently opted for NVMe (mostly due to availability).

any help please!!??

I also tried everything in this forum post as well as the pwm1 settings failed to apply (even with root) until this was completed:

Code:
echo disabled > /sys/devices/virtual/thermal/thermal_zone0/mode
Rockpro64 CPU fan (pine64.org) (also cross-posted here: fancontrol - pwm1 keeps resetting to 0 - Odroid N2/N2+/HC4 - Armbian Community Forums)

I was able to get the fan speed settings to apply  but fan remains unresponsive. I tried the fan in every pwm mode available.

OS is OMV7 (Debian Bookworm, Armbian variant; Kernel: Linux 6.1.63-current-rockchip64)
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
Information Question regarding odd startup behaviour Mff 0 1,160 12-03-2022, 03:18 PM
Last Post: Mff
  Considering buying and question on the PCIe slot MobileJAD 25 42,684 11-07-2019, 03:10 PM
Last Post: hmuller
  RK3399 question enip 6 7,629 07-20-2019, 05:00 AM
Last Post: stuartiannaylor
  Basic question on the Nas case of the rockPro Slam 1 3,215 01-23-2019, 08:04 AM
Last Post: Slam
  Performance issue/question bobdaroze 8 11,274 11-11-2018, 10:41 PM
Last Post: tuxd3v
  Rock64 OMV video question / same for RockPro64 I would assume RockPro64Newbie 0 16,583 08-19-2018, 04:11 AM
Last Post: RockPro64Newbie
  Dual SATA-II Interface Card question and NAS question RockPro64Newbie 5 5,888 08-17-2018, 10:58 PM
Last Post: RockPro64Newbie
  Power Supply ordering question frewind 8 10,270 08-03-2018, 11:15 AM
Last Post: dkryder

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)