Boot problems
#11
(05-14-2021, 02:50 PM)wdt Wrote: @djhnsn
Yes, I have a bit of experience with mis-matched uboot-OS, different than you
I suppose it could be a hardware problem, but you are sometimes getting boots - emmc recognition
I assume you have checked that emmc is seated in its socket, or tried unplug - replug
You could setup pbp like mine, until you find a satisfactory uboot,, emmc 1st 16M blanked, mbr restored
Then, the only uboot is on SD, lsblk and dmesg | grep mmc to see what is happening
Then, try 'satisfactory' uboot ONLY on SD to see if will boot emmc (blank mbr on SD, note sector #s)
Sometimes a couple second pause seems to make a difference, I don't know how to set this up
-----
(the point to doing all uboot experimentation on SD, if you screw up or something badly mis-matched, easier to recover)

(05-14-2021, 04:47 PM)jessef Wrote:
(05-12-2021, 11:33 PM)wdt Wrote: Well, idbloader is doing its job, to enumerate and activate the memory
The cpu has only enough memory to run idbloader
I suspect your failed installs have put part of the uboot package on emmc, but not all
Try seeing what uboot tells you with emmc removed, you did get a successful boot with only SD
Yes, without the emmc it boots to the SD just fine. I've got the USB interface for the EMMC on order, I'll see if I can fix it with that.

If I am using an EMMC to usb reader to flash. It is always recognized. I doubt it is a Hardware problem with the EMMC. The EMMC always makes it to uboot. My uboot is on the EMMC, and once I am in, it works the whole time.

I inspected both male and female sockets with a microscope and found some flux bridging 2 pins on the socket in the pinebook. Cleaning this made no difference. 

The BSP uboot fails for me 100% of the time. It will faill with only a single failure to connect the EMMC. 

The most recent pinebookpro-uboot from the manjaro repo seems to work more frequently than the others, but still fails too often. 

I would post some pictures, but the file size limit here is too low, and my adblocker isn't letting me upload to imgur. 

I am about to flash again, because I can't get past uboot with the BSP uboot I currently have installed. 
Someone on here also recommended me some other uboot to try. 

Ultimately, I feel like giving up on this thing and putting it on the shelf for a few months. 
It's pretty frustrating working on this for over a week and still can't boot more than 3x in a row followed by not booting 10x.
  Reply
#12
Here are a couple of pictures. The success shows manjaro booting after a single error 110 with the manjaro uboot, and the bsp uboot failing after a single error 110. After a few boots, I will exceed 4 error 110's on manjaro and begin failing to boot.


Attached Files Thumbnail(s)
       
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Need Help Recovering Manjaro /boot Contents on Pinebook Pro calinb 6 2,453 12-11-2023, 03:47 AM
Last Post: calinb
  Boot Order in Pinebook Pro food 8 1,506 11-23-2023, 07:37 AM
Last Post: KC9UDX
  [Manjaro] u-boot won't boot from eMMC with (unbootable) SD card present zackw 1 2,066 08-21-2023, 09:08 PM
Last Post: vanessadonald
  Emergency Mode Boot Hotkey? jiacovelli 20 5,074 06-02-2023, 01:32 PM
Last Post: wdt
  Big bluetooth problems ColoBill 2 1,251 12-15-2022, 01:38 PM
Last Post: ColoBill
  Tow Boot install help Paulie420 7 3,977 11-24-2022, 10:24 AM
Last Post: myself600
  Resume from suspend not working after flashing Tow-Boot to SPI xp19375 3 2,062 10-31-2022, 10:14 AM
Last Post: wdt
  Bootloader: SD card boot quirks crazyquark 1 1,131 10-04-2022, 12:27 PM
Last Post: elitegamercody
  Fresh Manjaro does not boot from eMMC pentamassiv 7 4,713 08-18-2022, 11:47 AM
Last Post: Bemo
  PBP won’t boot from eMMC after Debian update / Tow-Boot installer won’t boot from SD Pino64 21 10,856 05-12-2022, 05:00 AM
Last Post: Pino64

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)