megapixels
#1
can someone tell me how to unintall and reinstall megapixels in terminal? using mobian
  Reply
#2
On my Mobian PinePhone, I see it listed as installed in the Software app, with a button to remove it. I haven't tried. Have you tried that and it fails in some way? I haven't tried installing it using the Software app, but it is listed as available. So, you should use the Software app to uninstall and reinstall it.
  Reply
#3
In terminal :

(remove app + config with --purge)
sudo apt remove --purge megapixels

(remove leftover dependencies)
sudo apt autoremove

(reinstall)
sudo apt install megapixels

or a oneliner just to remove and reinstall megapixels (you keep config and dependencies are not removed nor reinstalled - ie: they stay in place)
sudo apt-get -y remove megapixels && sudo apt-get -y install megapixels
  Reply
#4
if your a tech moron like myself and you decide to uninstall megapixels to see if a reinstall will get it working, dont do it. if you do you will need the excellent advise given above by bitsandnumbers. thanks by the way. i dont know if its just me or all mobian users, but the camera on my phone has never worked. when i loaded megapixels i got a blank screen and now it wont even open. is it just to early for the camera to work or is there something i can do to get it working?
  Reply
#5
I've got not advice to help you make the camera to work (though I know I've seen your issue discussed before), but the camera is actually supposed to work - not *very* well right now, but it's getting there and post processed pictures are pretty decent.
  Reply
#6
(03-28-2021, 08:52 AM)rvh Wrote: ...
i dont know if its just me or all mobian users, but the camera on my phone has never worked.
...

In general it is working as well as can be expected at the moment for a basic sensor. Are you sure you haven't got it disabled on the DIP switches?

Otherwise check what you have in the systemlog: I have a 5.11 kernel but you should have something like 

Code:
[   16.973553] videodev: Linux video capture interface: v2.00
[   17.152422] sun8i-rotate 1020000.rotate: Device registered as /dev/video0
[   17.172874] cedrus 1c0e000.video-codec: Device registered as /dev/video1
[   17.384239] sun8i-di 1e00000.deinterlace: Device registered as /dev/video2
from dmesg | grep video

Last, check this thread for more on the travails of megapixels and a current defect in the postprocessing.
  • ROCKPro64 v2.1 2GB, 16Gb eMMC for rootfs, SX8200Pro 512GB NVMe for /home, HDMI video & sound, Bluetooth keyboard & mouse. Started Bionic minimal - now "groovy", Openbox desktop for general purpose daily PC.
  • PinePhone BraveHeart now v1.2b 3/32Gb daily driver, dual boot via p-boot with Mobian/f2fs/Phosh on eMMC, Arch/f2fs/Phosh on SDcard
  • PinePhone v1.2a 2G/16Gb that needs USB board replaced
  Reply
#7
Ok only i dont know how to get the code or how to place it here. P.S. thanks for your time.
  Reply
#8
Do you get a preview in megapixels when you start it? When you switch between front and back camera in the app, does that work?
Come have a chat in the Pine IRC channel >>
  Reply
#9
right now, the camera wont even open.
  Reply
#10
i reinstalled megapixels and now have the back facing camera working only the pics are just vertical lines. the front facing camera wont open.
  Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)