USB TTL cable no longer working
#11
(03-09-2016, 04:52 PM)tllim Wrote:
(03-09-2016, 04:40 PM)longsleep Wrote: I dont know anything but try to switch rx and tx?

My suggestion same as longsleep.

I switched RX and TX but I still did not get any output.


Code:
$ cu -l /dev/ttyUSB0 -s 115200
Connected.

When I plug in the RX cable, the green LED lights up at half intensity. 
When I plug in the power, the green LED lights up at full intensity. 

My next step is to try out the UART cable on another working device.
#12
(03-09-2016, 04:02 PM)tllim Wrote:
(03-09-2016, 03:09 PM)peterz Wrote: [quote pid='3287' dateline='1457557488']
Combine both Euler and Pi2 bus, the maximum available UART is 4.

There is also EXP bus and Wifi/BT Connector (J50). I suppose those would work as well (I won't use wifi/BT modul).

You plan to max out all UART ports :-)
[/quote]

hehe, yes indeed. Smile

(03-09-2016, 04:13 PM)taros Wrote: Thanks for the replies.

I use Ubuntu and the appropriate devices are autocreated in /dev/. The default is /dev/ttyUSB0.
I tried two different UART cables, both with the following characteristics,

Code:
[46297.049241] usb 1-9: new full-speed USB device number 4 using xhci_hcd
[46297.178108] usb 1-9: New USB device found, idVendor=067b, idProduct=2303
[46297.178116] usb 1-9: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[46297.178121] usb 1-9: Product: USB-Serial Controller
[46297.178124] usb 1-9: Manufacturer: Prolific Technology Inc.
[46298.217991] usbcore: registered new interface driver usbserial
[46298.218005] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[46298.218015] usbserial: USB Serial support registered for generic
[46298.219383] usbcore: registered new interface driver pl2303
[46298.219397] usbserial: USB Serial support registered for pl2303
[46298.219411] pl2303 1-9:1.0: pl2303 converter detected
[46298.220266] usb 1-9: pl2303 converter now attached to ttyUSB0

I tried both the PINs 6/8/10 (GND, TX, RX) on the Euler connector and also PINs 6/7/8 (GND, TX, RX) on the Exp connector. 
I did not get any response at speed 115200.
I cannot figure out what changed so that now I do not get any output from the serial cable.
If a solution is found, I will document the whole process on the wiki!

Can you please provide output of "cat /etc/inittab" and "cat /boot/grub/grub.cfg" ?
Havent you tried minicom instead of cu for communication with serial port?
Code:
sudo minicom --device /dev/ttyUSB0

First you might need to configure serial port on PINE side.

Code:
sudo minicom -s

What application do you use on your PC? Putty?
Do you have the same settings on both sides (PINE and your PC)?

Try to configure following on both sides.
Bits per sec    :  9600
Data bits       :     8
Parity          :  none
Stop bits       :     1
Flow control    :  none
#13
Any luck on getting this working, since I dont have a viable way to interface yet I was thinking this might be a start.

EDIT,

Nevermind got out my trusty FTDI and got it working myself,
RX on FTDI to pin 7 on EXP
TX on FTDI to pin 8 on EXP
Gnd on FTDI to pin 6 on EXP

Set for 115200 8n1 and works great.
#14
(04-06-2016, 10:58 AM)rahlquist Wrote: Any luck on getting this working, since I dont have a viable way to interface yet I was thinking this might be a start.

EDIT,

Nevermind got out my trusty FTDI and got it working myself,
RX on FTDI to pin 7 on EXP
TX on FTDI to pin 8 on EXP
Gnd on FTDI to pin 6 on EXP

Set for 115200 8n1 and works great.

Glad to know it works now. Using the UART0 at EXP port is better than UART 0 at Euler port for console connection, this due to EXP port one has voltage shifter circuit.
#15
(04-06-2016, 03:53 PM)tllim Wrote:
(04-06-2016, 10:58 AM)rahlquist Wrote: Any luck on getting this working, since I dont have a viable way to interface yet I was thinking this might be a start.

EDIT,

Nevermind got out my trusty FTDI and got it working myself,
RX on FTDI to pin 7 on EXP
TX on FTDI to pin 8 on EXP
Gnd on FTDI to pin 6 on EXP

Set for 115200 8n1 and works great.

Glad to know it works now. Using the UART0 at EXP port is better than UART 0 at Euler port for console connection, this due to EXP port one has voltage shifter circuit.

My PINE hasn't arrived yet (ETA is end of MAY). I however have Raspbery 1 B+ and ordered USB to RS232 TTL from here http://www.ebay.co.uk/itm/310676792112?_...EBIDX%3AIT .

It is based on Prolific pl2303hx chip.
There are four wires and is connected to PI bus:
red power, (do not conected to raspberry!)
black ground, (pin6)
white RX into USB port, (pin8)
green TX out of the USB port. (pin10)

I had to use this driver (http://www.adafruit.com/datasheets/PL2303%201.0.13.zip)  on my Win 7 computer and it worked well. Tested for about 30min.
I should therefore work on PINE as well. But as Tllim said safer should be to use EXP bus rather.


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Found this fully working RASPBIAN Image that boots to desktop speedro86 21 14,036 10-07-2017, 10:06 PM
Last Post: speedro86
  How to make multicast working on ubuntu and debian brengthdom 3 4,158 09-18-2016, 02:05 PM
Last Post: brengthdom
  Arch working! c0psrul3 1 1,610 05-01-2016, 08:55 PM
Last Post: Leoncito81
  Actual "working" 64 bit distro UnixOutlaw 2 3,090 03-16-2016, 02:25 PM
Last Post: umiddelb

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)