pmos/phosh edge update and audio disappears
#1
I today updated pmos/phosh edge and now I don't have audio. There used to be an "Internal Speaker" option in the audio output of settings|sound, but now the only choice is "Analog Output - sun9i-hdmi." So this means no audio in/out for phone/web/apps/etc.

I thought it was this again: https://postmarketos.org/edge/2021/04/15...ire-pulse/
but that's not the fix this time. Pipewire-pulse doesn't seem to be the culprit. And I can pop in an old SD card with un-updated OS and audio is fine(ish) so it's not hardware suddenly flaking out.

Ideas? (Thanks in advance . . .)
  Reply
#2
(06-30-2022, 08:15 PM)robthebold Wrote: I today updated pmos/phosh edge and now I don't have audio. There used to be an "Internal Speaker" option in the audio output of settings|sound, but now the only choice is "Analog Output - sun9i-hdmi." So this means no audio in/out for phone/web/apps/etc.

I thought it was this again: https://postmarketos.org/edge/2021/04/15...ire-pulse/
but that's not the fix this time. Pipewire-pulse doesn't seem to be the culprit. And I can pop in an old SD card with un-updated OS and audio is fine(ish) so it's not hardware suddenly flaking out.

Ideas? (Thanks in advance . . .)

I have the same issue after yesterdays upgrade. only "Analog Output - sun9i-hdmi." and no sound via the speakers
  Reply
#3
(06-30-2022, 08:15 PM)robthebold Wrote: I today updated pmos/phosh edge and now I don't have audio. There used to be an "Internal Speaker" option in the audio output of settings|sound, but now the only choice is "Analog Output - sun9i-hdmi." So this means no audio in/out for phone/web/apps/etc.

I thought it was this again: https://postmarketos.org/edge/2021/04/15...ire-pulse/
but that's not the fix this time. Pipewire-pulse doesn't seem to be the culprit. And I can pop in an old SD card with un-updated OS and audio is fine(ish) so it's not hardware suddenly flaking out.

Ideas? (Thanks in advance . . .)

It is due to the update of alsa-lib from 1.2.6 to 1.2.7. There is a fix in the works, but unknown when it will be available. If you can't wait for the fix, you can downgrade alsa-lib and alsa-ucm-conf back to 1.2.6 apk add /var/cache/apk/alsa-lib-1.2.6<tab> and then apk add /var/cache/apk/alsa-ucm-conf-1.2.6<tab>
  Reply
#4
There's no package in cache so.. it needs to be done this way:

sudo apk add alsa-lib=1.2.6.1-r0
sudo apk add alsa-ucm-conf=1.2.6.3-r0

Issue solved temporarily..
  Reply
#5
(07-01-2022, 07:07 AM)streak Wrote: There's no package in cache so.. it needs to be done this way:

sudo apk add alsa-lib=1.2.6.1-r0
sudo apk add alsa-ucm-conf=1.2.6.3-r0

Issue solved temporarily..

trying to 


Code:
sudo apk add alsa-lib=1.2.6.1-r0 

I get:


Code:
ERROR: unable to select packages:
  alsa-lib-1.2.7.1-r0:
    breaks: world[also-lib=1.2.6.1-r0]
    satisfies: . . . (lots of other packages)

ugh
Huh

(and I'd finally solved the mystery of the MMS settings, too . . .)
Sad
  Reply
#6
seems that You'll need to downgrade as well some other libs :/
  Reply
#7
(07-01-2022, 10:01 AM)streak Wrote: seems that You'll need to downgrade as well some other libs :/

Well, I'm back off the Edge, so to speak, while this gets sorted out. This bug really takes the 'phone' out of telephone.

But more seriously, is there a bug tracker somewhere that I should be checking for updates or contributing tests results?
  Reply
#8
(07-01-2022, 04:32 PM)robthebold Wrote:
(07-01-2022, 10:01 AM)streak Wrote: seems that You'll need to downgrade as well some other libs :/

Well, I'm back off the Edge, so to speak, while this gets sorted out. This bug really takes the 'phone' out of telephone.

But more seriously, is there a bug tracker somewhere that I should be checking for updates or contributing tests results?

Ok, the bug was already reported in the PMOS gitlab repo.  Merge request has been made and accepted, and I can confirm that the latest version installed with apk upgrade fixes the problem (after a reboot). Affected devices other than original pinephone may or may not have been fixed yet.
  Reply
#9
(07-03-2022, 06:19 PM)robthebold Wrote:
(07-01-2022, 04:32 PM)robthebold Wrote:
(07-01-2022, 10:01 AM)streak Wrote: seems that You'll need to downgrade as well some other libs :/

Well, I'm back off the Edge, so to speak, while this gets sorted out. This bug really takes the 'phone' out of telephone.

But more seriously, is there a bug tracker somewhere that I should be checking for updates or contributing tests results?

Ok, the bug was already reported in the PMOS gitlab repo.  Merge request has been made and accepted, and I can confirm that the latest version installed with apk upgrade fixes the problem (after a reboot). Affected devices other than original pinephone may or may not have been fixed yet.

Yes, I confirm it works again.
  Reply
#10
(07-04-2022, 10:41 AM)Juergen Wrote:
(07-03-2022, 06:19 PM)robthebold Wrote:
(07-01-2022, 04:32 PM)robthebold Wrote:
(07-01-2022, 10:01 AM)streak Wrote: seems that You'll need to downgrade as well some other libs :/

Well, I'm back off the Edge, so to speak, while this gets sorted out. This bug really takes the 'phone' out of telephone.

But more seriously, is there a bug tracker somewhere that I should be checking for updates or contributing tests results?

Ok, the bug was already reported in the PMOS gitlab repo.  Merge request has been made and accepted, and I can confirm that the latest version installed with apk upgrade fixes the problem (after a reboot). Affected devices other than original pinephone may or may not have been fixed yet.

Yes, I confirm it works again.

- I use OG pinephone and still don't have it working again.
$ apk -vv info
alsa-lib-1.2.6.1-r0 - Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) library
alsa-ucm-conf-1.2.6.3-r0 - ALSA Use Case Manager configuration
my headset audio works but 'internal speaker' doesn't. I did `apk fix` for those packages and rebooted but it didn't do anything.

-related: how do i know if i am on Edge or stable? and switch?
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  No Application Data PMOS 21.12.1 Captain1ndustry 4 1,015 08-12-2022, 07:42 AM
Last Post: Gon
  How to delete single sms in phosh? bircoph 1 171 07-06-2022, 08:10 AM
Last Post: bircoph
  no screen rotation on pinephone pro with postmarketOS + phosh elode 2 712 07-03-2022, 09:13 AM
Last Post: a.h.littorin
  Report from the bleeding edge: calling / texting jmorris 38 21,522 05-01-2022, 10:00 PM
Last Post: jmorris
  closing apps rather than leaving them running (phosh) lordearl 7 2,538 02-03-2022, 09:14 PM
Last Post: parry
  Application list PMOS-Phosh jmorris 6 2,936 12-04-2021, 02:26 AM
Last Post: Juergen
  Cannot update chadwick 2 1,301 11-16-2021, 04:12 AM
Last Post: chadwick
  No sound on edge posh since an update 2 days ago ? winktheman 2 1,948 05-27-2021, 12:49 PM
Last Post: winktheman
  Phosh beta 10, no send button on Chatty? Rainer 0 1,015 05-24-2021, 08:17 AM
Last Post: Rainer
  Contact app broken on edge jmorris 3 8,813 05-03-2021, 04:49 AM
Last Post: janvlug

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)