My Rock64 died (with a happy ending!)
#1
As the Thread Subject says, it died.  It's been happily running for a couple years now, and it looks like it went down night before last.

Now when I say "died", it's not totally dead, it just refuses to boot into Linux.  The console was non-responsive, so I reset it, and it hung during the boot process.  After that, I tried multiple different SD cards, and a couple different USB drives, as well as unplugging everything from the board (Ethernet & USB).  It repeatedly hangs at various points during the boot process every time, never getting through the whole boot process.

I have U-Boot 2017.09-rockchip-ayufan-1062-gbb4886a528 (Jun 19 2019 - 19:41:42 +0000) programmed into the SPI Flash, and even tried reprogramming that.

I wrote this post looking for some hardware diagnostics I could run from U-Boot, since that's the only thing that boots reliably.  I was suspecting either a DRAM failure, or something in the CPU itself.  I searched around with Google, but didn't find anything Rock64 specific in the diagnostics category.

Now for the happy ending.  After a day and a half of trying different things, after typing up this post, I looked at the board again trying to think of anything else to try, when I realized I had not tried a different power supply.  I did a quick search and found another 5V supply, plugged it in, and viola, it booted to the rock64 login prompt!!

What an ordeal.  So for the record, it you see strange behavior, even after a couple years, don't forget to try another power supply.

For the technically curious, the supply I've been using is a 5V/2A switcher style supply.  I measured it's output with a DMM, and with no load, it was 5.7VDC.  When connected to the Rock64, I saw it drop below 4.4VDC while trying to boot.

I checked the power draw of the Rock64 with only a 8GB Sony USB stick plugged into the USB3.0 port and the Ethernet cable connected, and it's sitting at 0.274A booted to the login prompt.  While booting, I never saw it go above 0.6A.

Now to put everything back as it was.  I'm glad this ordeal is over.   Big Grin
  Reply
#2
(08-04-2019, 12:00 PM)rmbusy Wrote: As the Thread Subject says, it died.  It's been happily running for a couple years now, and it looks like it went down night before last.

Now when I say "died", it's not totally dead, it just refuses to boot into Linux.  The console was non-responsive, so I reset it, and it hung during the boot process.  After that, I tried multiple different SD cards, and a couple different USB drives, as well as unplugging everything from the board (Ethernet & USB).  It repeatedly hangs at various points during the boot process every time, never getting through the whole boot process.

I have U-Boot 2017.09-rockchip-ayufan-1062-gbb4886a528 (Jun 19 2019 - 19:41:42 +0000) programmed into the SPI Flash, and even tried reprogramming that.

I wrote this post looking for some hardware diagnostics I could run from U-Boot, since that's the only thing that boots reliably.  I was suspecting either a DRAM failure, or something in the CPU itself.  I searched around with Google, but didn't find anything Rock64 specific in the diagnostics category.

Now for the happy ending.  After a day and a half of trying different things, after typing up this post, I looked at the board again trying to think of anything else to try, when I realized I had not tried a different power supply.  I did a quick search and found another 5V supply, plugged it in, and viola, it booted to the rock64 login prompt!!

What an ordeal.  So for the record, it you see strange behavior, even after a couple years, don't forget to try another power supply.

For the technically curious, the supply I've been using is a 5V/2A switcher style supply.  I measured it's output with a DMM, and with no load, it was 5.7VDC.  When connected to the Rock64, I saw it drop below 4.4VDC while trying to boot.

I checked the power draw of the Rock64 with only a 8GB Sony USB stick plugged into the USB3.0 port and the Ethernet cable connected, and it's sitting at 0.274A booted to the login prompt.  While booting, I never saw it go above 0.6A.

Now to put everything back as it was.  I'm glad this ordeal is over.   Big Grin

My house's VOIP box behaves same way, the box has been worked in strange way on pass two months and suddenly refuse to work. I thought the box already kaput and then discovered the included power supply slowly provided less power. I switch to new power supply, my VOIP box works happily again and now still serves me well :-)
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  1wire DS18b20 on Rock64? mypineme 6 1,890 09-28-2021, 03:07 PM
Last Post: TRS-80
Information How to Setup Serial Console Cable Over the Rock64 SBC MarkHaysHarris777 9 20,469 09-28-2021, 10:52 AM
Last Post: lewiscamron72
  Rock64 4K60P HDR Media Board Computer 64 bit MarkHaysHarris777 8 9,182 07-14-2021, 11:52 PM
Last Post: jontumontu
  Any way to tell the rock64's hardware revision? kittyland 1 477 07-01-2021, 09:42 PM
Last Post: evilbunny
  Configuring Python GPIO Pin Control Rock64 www139 3 3,918 06-22-2021, 06:57 AM
Last Post: Mrfixit2001
  POE support for the Rock64 v3 h64poe 0 445 05-30-2021, 07:40 AM
Last Post: h64poe
  3D-Printable Button Pegs for the ROCK64 Aluminium Case CounterPillow 1 662 05-21-2021, 05:44 PM
Last Post: tllim
  How to enable ES9023-based DAC hat on Rock64? lowry 2 924 03-18-2021, 03:44 PM
Last Post: zborgerd
  Display options for the Rock64 joey49 1 1,409 11-23-2020, 09:52 AM
Last Post: joey49
  Are HW design files available for ROCK64? irenek 1 1,724 09-29-2020, 05:57 PM
Last Post: tllim

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)