After upgrade on 08.03.24 GUI doesn't start
#1
Hello,

yesterday I upgraded my Pinetab2 with Danctnix Arch Linix via

# pacman -Syu

It failed to resolve some dependencies for replacing kdehelper package, so I didn't upgrade them. The upgrade run without further problems, but after the next boot Plasma does not start anymore. It simply boots until Plasma should start, then only one underscore ("_") is seen on the black screen.

Looks like the upgrade broke something in Plasma...

Is there a way to change to another tty so that I can try to upgrade again or to read some error messages directly on the Pinetab2? Or has anyobdy experienced the same and knows how to solve it?

Many thanks in advance
  Reply
#2
I bought an USB-3 cable and connected my latop using the instructions from here: https://pine64.org/documentation/PineTab...T_adapter/

Then I did another upgrade, which ran without dependency errors and after a reboot the GUI was back again. Plasma was upgraded to Plasma 6, so it seems this was broken, someway.

The only issue I got now is that the display is always rotated to the left (again), even though these settings are there:

https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=18313

Code:
xinput list
 
shows no "Goodix Capacitive TouchScreen" anymore and if I run the Xsetup script manually it complains

"WARNING: running xinput against an Xwayland server. See the xinput man page for details.
unable to find device pointer:Goodix Capacitive TouchScreen"

Has there something changed in Plamsa 6 regarding this?
  Reply
#3
(03-09-2024, 10:10 AM)hansen Wrote: I bought an USB-3 cable and connected my latop using the instructions from here: https://pine64.org/documentation/PineTab...T_adapter/

Then I did another upgrade, which ran without dependency errors and after a reboot the GUI was back again. Plasma was upgraded to Plasma 6, so it seems this was broken, someway.

The only issue I got now is that the display is always rotated to the left (again), even though these settings are there:

https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=18313

Code:
xinput list
 
shows no "Goodix Capacitive TouchScreen" anymore and if I run the Xsetup script manually it complains

"WARNING: running xinput against an Xwayland server. See the xinput man page for details.
unable to find device pointer:Goodix Capacitive TouchScreen"

Has there something changed in Plamsa 6 regarding this?

The rotation error is a known bug in the new Plasma 6. In the meantime you can set the rotation manually in the settings. You can't use xinput as it is for X11.
  Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)