Battery issues with latest image
#1
Hi, I installed the latest image on my braveheart pine phone and it looks much more polished but I am still seeing the battery last 6 to 7 hours. I don't know if it connected to the battery issue but I can feel the back of the phone just below the camera (still not working right) lens as being warm.

Does anyine have any idea what the reason for this might be?

Thanks
#2
They are working on improving power saving in the coming weeks. There's nothing wrong with your battery/phone.
#3
(05-10-2020, 03:46 AM)Nooblife Wrote: They are working on improving power saving in the coming weeks. There's nothing wrong with your battery/phone.

Yes, I read that the battery improvements were coming but I was concerned about the warm area on the back of the phone.
#4
The warm area is where the cpu is located. It's normal that it gets hot under load. Implementing power saving will help with this as well, but it will always get hot under heavy usage (games etc).
#5
(05-10-2020, 04:55 AM)Nooblife Wrote: The warm area is where the cpu is located. It's normal that it gets hot under load. Implementing power saving will help with this as well, but it will always get hot under heavy usage (games etc).

Thats what I guessed but the warm area was still present an hour after heavy usage.
#6
Yes, that's where the power saving comes in. The phone right now is like an idle car with the gas-pedal halfway in. The car doesn't move, but it gets hot and burns fuel.
#7
(05-10-2020, 01:22 AM)ashley123 Wrote: Hi, I installed the latest image on my braveheart pine phone and it looks much more polished but I am still seeing the battery last 6 to 7 hours. I don't know if it connected to the battery issue but I can feel the back of the phone just below the camera (still not working right) lens as being warm.

Does anyine have any idea what the reason for this might be?

Thanks


I have the Community Edition, with UBPorts pre-installed, and this has been my experience as well.

The phone became very hot on one occasion and the keypad entry started malfunctioning (e.g. the characters displayed did not match the ones I chose on the keypad).

I tried a re-start but that didn't help. I had to switch it off and let it cool down for an hour, then it was working again after a further re-start.

I now take care to switch it off every few hours and let it cool down.


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Whats the latest with UB touch? Cree 9 3,510 03-11-2021, 10:59 AM
Last Post: andybleaden@gmail.com
  Kernel update failing issues KNERD 5 1,659 01-10-2021, 01:49 PM
Last Post: KNERD
  Pinephone 3G Bluetooth Working Pretty Well With Latest Mobian Updates rmcg 0 978 09-27-2020, 10:22 PM
Last Post: rmcg
  No SMS on latest nightly firefox-58 1 1,045 09-15-2020, 04:24 AM
Last Post: Helium75
  Whats good and working: latest build. Cree 7 3,592 07-31-2020, 10:55 AM
Last Post: klick
  Latest OTA build unstoppable vibrating. Cree 1 1,123 07-27-2020, 09:34 PM
Last Post: Cree
  Battery usage in stock v1.2 UBPorts edition Moonlit 7 2,813 07-23-2020, 11:00 PM
Last Post: YepYepperson
  Tutorial for new UBPorts CE users / list of known issues? ThatGeoGuy 2 2,044 07-21-2020, 05:54 PM
Last Post: natasha
  Latest Version / Download Link someGermanGuy 3 1,804 06-27-2020, 10:48 AM
Last Post: colin hodsdon
  Image #58 Touchscreen Unresponsive BryWilson 3 2,031 06-27-2020, 02:38 AM
Last Post: Zweitaktmotor

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)