NVME dirive doesn't show up
#1
I finally got around to installed my nvme adapter and an SSD. A Sabrent Rocket Nano SB-1342-512 (listed as OK in the wiki). The SSD works as expected on every OS I've tried booting from an SD card (Debian, Ubuntu, Manjaro, Q4OS). The eMMC has the default Debian that came with the machine (update-to-date with both apt-get update/upgrade and the mrfixit_update.sh script).

The OS on the eMMC shows no sign I can find that the drive is there - no /dev/nvme* entries, nothing from lspci. modprobe shows the nvme modules present. I even went as far as to re-load the eMMC with the latest available debian image. The SSD showed up after the reload, but by the time I finished updating everything (as described above) and re-booted, it was gone again ???

So I'm hoping someone has a suggestion of where to look for error messages, diagnostics to try, ... The SDD works fine when booted from SD card (so I don't believe it's a hardware issue). It even works with the default Debian load, fully updated (like the one I put on the eMMC). What Am I missing?

I haven't tried loading a different OS on the eMMC yet. Thought I'd reach out before trying any more reloading ...
#2
Have you tried ,, dmesg | grep nvme
#3
(03-14-2020, 10:44 PM)wdt Wrote: Have you tried ,,  dmesg | grep nvme
If you have nvme-cli installed, and/or smartmontools,  you can run smartctl -a  on the drive or various nvme commands  (e.g. sudo smartctl 
-a   /dev/"your device" or sudo nvme  error-log  /dev/"your device".  to see if the device reported any errors.  The logs seem to be cumulative,  so you should pick up any errors from your emmc boot.
#4
Looking at the output of dmesg, there seems to be an issue initializing the pci bus, so it doesn't even get to setting up an nvme module. And yet the same OS load running on an SD card is fine. Maybe I should just give up and switch to Manjaro ...


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  PineBook Pro seems to go to deep sleep, but doesn't wake up pogo 11 5,903 08-31-2023, 04:20 PM
Last Post: TRS-80
  Issue with booting Manjaro from encrypted NVMe drive on pbp Cs137 1 1,102 08-18-2023, 01:58 AM
Last Post: juliamenendez
  NVME fails detection our0 1 908 01-30-2023, 08:45 AM
Last Post: Tazdevl
  when i close my laptop lid the screen doesn't turn on? (debian bullseye based) computerc 3 2,087 09-23-2022, 08:37 PM
Last Post: computerc
Bug Pinebook Pro NVME stopped working secretagentdude 4 5,618 12-17-2021, 06:23 PM
Last Post: pinemouth
  NVMe timeout when booting from eMMC but not SD satwell 5 5,861 10-29-2021, 07:41 AM
Last Post: psstoev
Question External display doesn't work in TwisterOS (Armbian) TDC_PBP 0 1,600 08-21-2021, 02:46 PM
Last Post: TDC_PBP
  Anyone can get deep sleep fully works with NVME rootfs? plumlis 0 2,127 01-11-2021, 09:58 AM
Last Post: plumlis
  How to boot from eMMC but have root directory on an NVME? QazTheWsx 7 9,781 06-26-2020, 08:20 AM
Last Post: QazTheWsx
  Hibernate Manjaro -> NetworkManager doesn't start anymore Gerhard 8 7,900 01-11-2020, 09:42 PM
Last Post: tophneal

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)