Only powers on with previous SD Card installed
#1
Hi All,

Strange solution occurred this morning.

I've been trying out different OS on my PBP to see which I may stick with. So far have Mate Bionic image on the Emmc (from the tutorial instrcutions) and have SD cards with mate, chromium, manjaro.

Strangely I just shutdown from manjaro sd card and now the PBP will only power on with that specific SD Card in the slot.

i.e. I get 0 response (not even an orange LED) when pressing and holding the power button with any of the following attempts:

  1. No SD Card boot - Ubuntu Mate from EMMC  (worked last night)
  2. SD Card with Bootable Bionic Mate image
  3. SD Card with Chromium Image
Where as
     4. Replacing the SD card with the same Manjaro image - boots straight away. Very strange.

Can anyone point me towards a reason for this so I can figure out what to do?

Thanks,
Pete
  Reply
#2
OK - I appear to be back to booting from eMMC by dd'ing the Manjaro installer image straight to the hard drive and installing from there as per this guide:
https://forum.manjaro.org/t/manjaro-arm-...c/115599/9

I'm even back to being able to boot from SD cards as well!

Pinbook Pro is new this week and it reminds me soooo much of playing with computers nad taking them apart when I was a kid Smile All exploration and messing things up!
  Reply
#3
Hi Guys, I've now had this twice.

Went back to Bionic Mate booting from the pinebook eMMC as per this guide https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=8119

Went as far as step 6 to get the boot loader fix As soon as i then tried to boot into a Chromium Build on an SD card (strangely this failed) then I could no longer load the eMMC build.

Recovered from a bioinc mate SD Card by re-flashing, but really strange that I can't boot an alternate OS on SD card without corrupting anything. Has anyone got any ideas on this?

Pete
  Reply
#4
If you are booting ayufan's Linux images, you should be advised that his images use the BSP u-boot. This u-boot places eMMC as first boot priority, with SD as the second. You will need to use a u-boot like mrfixit's to boot SDs first again (you can find links in the wiki.)
  Reply
#5
OK thank you Smile

It was an ayufan image. I did reload the mrfixit image after, but this is good to know!
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  broken sd card reader? kratti 13 3,418 03-06-2021, 01:20 AM
Last Post: kratti
  I/O errors from SD card slot? (Manjaro, kernel 5.7) zackw 5 2,358 10-28-2020, 01:16 AM
Last Post: 25519
  help on setting up debian (or ubuntu) on micro sd card pine76 2 6,065 09-17-2020, 05:10 PM
Last Post: bcnaz
Lightbulb Booting from SD card CalmMopey 8 1,960 09-17-2020, 08:23 AM
Last Post: wdt
  Booting OS from SD card: consistency issue pivic 8 3,161 07-21-2020, 09:46 AM
Last Post: pivic
  Micro SD card slot problem Wizzard 9 3,147 07-12-2020, 12:22 PM
Last Post: Wizzard
  [Solved] SD Card strange boot behaviour benderni 4 2,118 06-30-2020, 04:27 PM
Last Post: benderni
  Micro SD card read/write speed. Nobot 0 746 06-25-2020, 01:29 AM
Last Post: Nobot
  Booting Chrome OS from SD Card ashwinpatel 0 764 06-17-2020, 07:50 PM
Last Post: ashwinpatel
  PBP suddenly wont turn on, first without SD card, now at all swulff 7 2,710 03-25-2020, 10:23 AM
Last Post: swulff

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)