NTFS drive not working
#1
I have a Seagate 2.5" external drive formatted to NTFS.
When I connect the drive, nothing seems to be happening on the PBP.
lsblk does list the drive, but that's it.
df doesn' t see it.
GParted starts scanning, but never seems to finish.

When I look in Package Manager, ntfs-3g is already installed.
Any suggestions?
#2
Are you able to manually mount the drive?

Code:
sudo mkdir /mnt/ntfs
sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda1 / mnt/ntfs
Linux n00b trying to learn.
Brute force and ignorance sometimes works!
| Pinebook Pro + Toshiba OCZ RC100 240GB |
#3
**
Pretty sure you will need to use an external power source for your drive.

A Lot of posts here have the same or simular problem, external power source seems the only way.

The PBP just does not have enough power for most "external drives"

Unless you try usb flashdrive or sd cards.
      LINUX = CHOICES
         **BCnAZ**
               Idea
   Donate to $upport
your favorite OS Team
#4
Have you tried the external drive while having your power adapter plugged in?
Maybe it doesn't have enough juice when on running on batteries to spin up the drive properly.
Or try one of those split usb cables that has 2 connections, one for power one for the laptop.
#5
Did you try the USB3 socket or the USB2 socket? The current limiter for each port is configured differently (as you would expect given the spec requires USB3 sockets to be capable of delivering more power). I think the current limiter on the USB3 socket will start to kick in if the drive consumes more than an amp (but I can't be sure since I can't find a datasheet for the part).
PineTime: wasp-os and MicroPython, Pinebook Pro:  Debian Bullseye
#6
please do a lsusb on the shell, and post the output.
They are two types of USB adapters out there

- usb storage device
- usb ata

maybe the driver is missing here
#7
Thanks for the suggestions. Turns out the drive is broken. Tried it with another NTFS drive and the PBP shows it without any problem.


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Selling my Pinebook Pro with a bootable NVMe WD SSD drive pinemouth 0 930 09-27-2023, 08:53 PM
Last Post: pinemouth
  Boot into NVME drive, no wifi, sound, buttons... PaulQ 0 948 07-13-2023, 01:50 PM
Last Post: PaulQ
  bliuetooth not working in Armbian 22.11.1 Pinebook Pro River 0 859 12-09-2022, 04:48 PM
Last Post: River
  Mid 2022: what is in your humble opinion the best working OS for the PinePro? walterbe 3 2,716 06-29-2022, 02:00 PM
Last Post: Chief
Sad Webcam not working in pinebook pro with Manjaro jcarball 2 3,337 04-28-2021, 03:23 PM
Last Post: jcarball
  Built-in Webcam Not Working fozzedout 36 43,945 02-01-2021, 08:59 AM
Last Post: lemaurien19
  [split] U-Boot with NVMe support, keyboard & display working as400 78 87,269 01-27-2021, 12:48 AM
Last Post: as400
  Booting to sdcard stopped working after emmc flash techiedog 3 4,141 12-31-2020, 06:30 PM
Last Post: Anarethos
  Wifi stopped working after updates pineitup 10 11,668 11-07-2020, 02:59 AM
Last Post: wdt
  Working terminal emulator bookguy1 7 9,825 08-04-2020, 02:34 PM
Last Post: mfashby

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)