[SOLVED] Pinebook stopped to charge
#1
Hello!

My Pinebook was working just fine, but yesterday it has stopped to charge. That is, when I plugged it in - it appears to detect charger plugged in, but battery is not charged and LED near power socket doesn't light up.

Battery is not undercharged and in fact, there's still 26% as I type this message. According to XFCE power manager in Armbian, the battery is "discharging", and at same time, AC power supply is detected. From the charge level, it seems that Pinebook runs mostly from AC power and battery depletes much slower than usual. But I'm puzzled, why doesn't it charge. Battery voltage is around 3.8-3.7V, so it's nowhere close to be "flat", and PMIC should detect and charge it. I still opened bottom cover and tried to detach and reattach battery connector, but nothing seems to have changed.

Here's upower -d dump:

Code:
$ upower -d
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/line_power_axp813_ac
 native-path:          axp813-ac
 power supply:         yes
 updated:              Sat 04 May 2019 12:00:19 PM MSK (830 seconds ago)
 has history:          no
 has statistics:       no
 line-power
   warning-level:       none
   online:              yes
   icon-name:          'ac-adapter-symbolic'

Device: /org/freedesktop/UPower/devices/battery_axp20x_battery
 native-path:          axp20x-battery
 power supply:         yes
 updated:              Sat 04 May 2019 12:12:20 PM MSK (109 seconds ago)
 has history:          yes
 has statistics:       yes
 battery
   present:             yes
   rechargeable:        yes
   state:               discharging
   warning-level:       none
   energy:              0 Wh
   energy-empty:        0 Wh
   energy-full:         0 Wh
   energy-full-design:  0 Wh
   energy-rate:         0 W
   voltage:             3.721 V
   percentage:          26%
   capacity:            100%
   icon-name:          'battery-low-symbolic'

Device: /org/freedesktop/UPower/devices/DisplayDevice
 power supply:         yes
 updated:              Sat 04 May 2019 12:00:19 PM MSK (830 seconds ago)
 has history:          no
 has statistics:       no
 battery
   present:             yes
   state:               discharging
   warning-level:       none
   energy:              0 Wh
   energy-full:         0 Wh
   energy-rate:         0 W
   percentage:          26%
   icon-name:          'battery-low-symbolic'

Daemon:
 daemon-version:  0.99.4
 on-battery:      no
 lid-is-closed:   no
 lid-is-present:  yes
 critical-action: PowerOff
  Reply
#2
Looks like problem is solved. I've booted into KDE Neon on MicroSD and Pinebook has started to charge again. I can assume it was some sort of PMIC firmware bug.
  Reply
#3
(05-10-2019, 02:13 AM)UltraBloxX Wrote: Looks like problem is solved. I've booted into KDE Neon on MicroSD and Pinebook has started to charge again. I can assume it was some sort of PMIC firmware bug.

Doesn't happen on mainline images.
  If you manage to click this link you'll join in the IRC channel
  Reply
#4
(05-10-2019, 05:47 AM)Luke Wrote:
(05-10-2019, 02:13 AM)UltraBloxX Wrote: Looks like problem is solved. I've booted into KDE Neon on MicroSD and Pinebook has started to charge again. I can assume it was some sort of PMIC firmware bug.

Doesn't happen on mainline images.

Strange. The problem has occured for me on mainline Armbian Stretch, but fixed by running KDE Neon, which AFAIK still runs on BSP kernel. It's probably a rare bug, though, because right now my Pinebook still charges fine with Armbian Stretch (most likely BSP kernel overwrites PMIC configuration, or something like that).
  Reply
#5
(05-10-2019, 12:20 PM)UltraBloxX Wrote:
(05-10-2019, 05:47 AM)Luke Wrote:
(05-10-2019, 02:13 AM)UltraBloxX Wrote: Looks like problem is solved. I've booted into KDE Neon on MicroSD and Pinebook has started to charge again. I can assume it was some sort of PMIC firmware bug.

Doesn't happen on mainline images.

Strange. The problem has occured for me on mainline Armbian Stretch, but fixed by running KDE Neon, which AFAIK still runs on BSP kernel. It's probably a rare bug, though, because right now my Pinebook still charges fine with Armbian Stretch (most likely BSP kernel overwrites PMIC configuration, or something like that).

Interesting ok, I've not had this issue with Manjaro (mainline)
  If you manage to click this link you'll join in the IRC channel
  Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Pinebook HDMI not working DarkShadow 3 82 05-16-2019, 03:56 PM
Last Post: DarkShadow
  Pinebook Pro Network diagnostics hardware xavi 3 160 05-01-2019, 09:53 PM
Last Post: tllim
  Scandinavian or alternate PineBook Keyboard? GreenThing 8 375 04-18-2019, 02:23 AM
Last Post: freppa
  Pinebook internals kodkuce 0 114 03-13-2019, 05:20 PM
Last Post: kodkuce
Information Pinebook 14" keyboard misses keypresses UPDATE MarkHaysHarris777 22 6,862 02-13-2019, 02:34 PM
Last Post: schallee
  PINEBOOK USB PORTS too SHort? mindwave 1 124 02-07-2019, 12:34 PM
Last Post: mindwave
  Pinebook Pro machinehum 6 476 02-06-2019, 07:22 PM
Last Post: tllim
  Pinebook 14" main board needed Corkonian 0 95 01-18-2019, 01:33 PM
Last Post: Corkonian
Question Pinebook Spares - Screen question soupbowl 3 286 01-12-2019, 02:57 PM
Last Post: soupbowl
  Swapout Pinebook keyboard? maddmike 0 124 12-17-2018, 02:22 PM
Last Post: maddmike

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)