super fast desktop experience, but youtube issue
#11
installed the LXDE version and ran the following lines.

$ sudo apt update
$ sudo apt-get install linux-image-4.4.132-1083-rockchip-ayufan-gfd3f12ca5fae

video plays at correct speed with sound.
However DRM video content is not working.
went into firefox and enabled DRM the hard way because the options are not showing. I'll have to find the instructions to do this but you have to go into the config and force some options on.

installed libavcodec-extra with the following line

sudo apt install libavcodec-extra

if this is failing to install, reboot. netflix seems to break the internet for somethings when it crashes

I'm just not sure what to do after this. It seems like widevine cdm is still missing but firefox is suposed to go get that itself. chromium is also missing widevine.

I do have an "OpenH264 Video Codec provided by Cisco Systems, Inc" that says it will be installed shortly.
  Reply
#12
(08-21-2018, 02:51 AM)Firesped Wrote: installed the LXDE version and ran the following lines.

$ sudo apt update
$ sudo apt-get install linux-image-4.4.132-1083-rockchip-ayufan-gfd3f12ca5fae

video plays at correct speed with sound.
However DRM video content is not working.
went into firefox and enabled DRM the hard way because the options are not showing. I'll have to find the instructions to do this but you have to go into the config and force some options on.

installed libavcodec-extra with the following line

sudo apt install libavcodec-extra

if this is failing to install, reboot. netflix seems to break the internet for somethings when it crashes

I'm just not sure what to do after this. It seems like widevine cdm is still missing but firefox is suposed to go get that itself. chromium is also missing widevine.

I do have an "OpenH264 Video Codec provided by Cisco Systems, Inc" that says it will be installed shortly.

any luck with with DRM content and Widevine?  I am stuck at the same spot
  Reply
#13
Maybe this helps, solved my problem, videos running at regular speed now:

https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=6545
  Reply
#14
(08-03-2018, 10:55 AM)frewind Wrote:
(07-31-2018, 03:40 PM)boudiicca Wrote:
(07-31-2018, 07:48 AM)dukla2000 Wrote:
(07-31-2018, 06:31 AM)steamiestoyster Wrote: removing pulseaudio fixed the video playback speed. Now to get the sound working...

First check which card the HDMI is (on RP64 its card 2), then set ~/.asoundrc accordingly. Mine are below.

Code:
$ aplay --list-devices
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: rockchipes8316c [rockchip,es8316-codec], device 0: ff890000.i2s-ES8316 HiFi ES8316 HiFi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: ROCKCHIPSPDIF [ROCKCHIP,SPDIF], device 0: ff870000.spdif-dit-hifi dit-hifi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: rkhdmidpsound [rk-hdmi-dp-sound], device 0: HDMI-DP multicodec-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
[email protected]:~$ cat .asoundrc
pcm.!default {
    type hw
    card 2
}

ctl.!default {
    type hw           
    card 2
}

Yep...removing pulseaudio and setting the .asoundrc as per.....sorted....cheers!

heads up.....a fix is coming in the next kernel...should sort it permanently.

Followed the instruction, video now play at the correct speed, but still no sound Sad

Code:
sudo apt-get remove --purge pulseaudio

Code:
[email protected]:~$ cat .asoundrc
pcm.!default {
    type hw
    card 2
}

ctl.!default {
    type hw
    card 2
}
[email protected]:~$ aplay --list-devices
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: rockchipes8316c [rockchip,es8316-codec], device 0: ff890000.i2s-ES8316 HiFi ES8316 HiFi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: ROCKCHIPSPDIF [ROCKCHIP,SPDIF], device 0: ff870000.spdif-dit-hifi dit-hifi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: rkhdmidpsound [rk-hdmi-dp-sound], device 0: HDMI-DP multicodec-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Code:
sudo apt-get remove --purge pulseaudio

fixed the speed issue for me.  No audio through the headphone jack however.  I really need that to consider this project a success.
  Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
Big Grin Feature Complete Debian Desktop Release Mrfixit2001 152 16,967 10-09-2019, 05:42 PM
Last Post: bcnaz
  Release 0.9.14 Ubuntu Mate desktop, LXDE, OMV, Docker CE (container) Luke 0 279 08-30-2019, 09:29 AM
Last Post: Luke
Exclamation eMMC boot issue jwillmer 0 111 07-19-2019, 03:16 PM
Last Post: jwillmer
  computelibrary build issue with latest ubuntu 18 image rahulsharma 0 52 07-08-2019, 09:25 AM
Last Post: rahulsharma
  issue with kodi freezing randomly Slam 3 161 05-24-2019, 03:53 PM
Last Post: mknawabi
  Desktop battlenut 8 761 11-18-2018, 06:13 PM
Last Post: evilbunny
  Ubuntu Bionic LXDE Desktop /w Firefox and TightVNC stability HenryBenry 4 528 10-11-2018, 04:33 AM
Last Post: HenryBenry
  Issue with hwmon - Fan Stop after logout-Login tuxd3v 1 130 09-22-2018, 08:49 AM
Last Post: tuxd3v
  RockPro Wireless+Bluetooth Issue - Linux (ayufan 0.7.8 and previous) JeffD 23 3,890 09-16-2018, 12:08 AM
Last Post: romtorwator
  w(1), who(1) and uptime(1) don't count the desktop user lucho 5 293 08-15-2018, 04:54 AM
Last Post: dukla2000

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)