My personal discovery of no video upon first booting my Pine A64
#1
Hey all... I just thought I'd toss this out there in the hopes that it saves someone the frustrations that I went through.
I've searched and found more than a few threads about people wondering if their boards were dead when they first get them.
Symptom: Plug in an LCD, either HDMI or DVI/Adapter, and when you plug the power in, the red LED comes on, but there's NO life
to the screen at all. I first attempted an Android image, then a Debian. Neither made any difference.
I was using an Acer 22" LCD monitor, Model X223Wbd. It's Max Resolution is 1680x1050.

I'd come across a few posts about the software for the Pine A64 not being quite up to snuff yet on "video detection" for lack of a better term.
My primary home computer is an Asus Gaming Laptop, and I didn't have a full HD 1080p monitor lying around, BUT, I do have an Epson full HD Projector.
After running out of options, I plugged the Pine A64 into my Projector, and Bingo! That was the issue. It fired right up and within less than 30 seconds, I was
looking at the Debian Login screen. As I type this, I'm about to change the resolution on the Pine to 1680x1050, shut it down and then see if it'll fire up
on the Acer now.

Will post back either way.

Ron


Attached Files Thumbnail(s)
   
  Reply
#2
So the issue is the supported resolutions of monitors. On Epson Home Cinema 8350, when the Pine64 booted up with Debian, it was at 720p.
There are only a few resolutions supported at the moment. My monitor's resolution limitations seemed to be the issue.
On my Theater Projector, it works perfectly, which is fortunate, as that's what I want it for... to replace the huge tower I've been using! Wink

Bottom line, and simply... If your Pine64 doesn't seem to do anything other than the Red LED, try it on another monitor!!!
  Reply
#3
(08-10-2016, 07:47 AM)AZ_Ron Wrote: So the issue is the supported resolutions of monitors. On Epson Home Cinema 8350, when the Pine64 booted up with Debian, it was at 720p.
There are only a few resolutions supported at the moment. My monitor's resolution limitations seemed to be the issue.
On my Theater Projector, it works perfectly, which is fortunate, as that's what I want it for... to replace the huge tower I've been using! Wink

Bottom line, and simply... If your Pine64 doesn't seem to do anything other than the Red LED, try it on another monitor!!!

Thanks for this. For the most part problems booting up seem to stem either from power supply or monitor issues.
  Reply
#4
OMG this is rediculous. The fourth monitor I tried finally worked. One would wonder why their own LCD panel wasn't supported for first-time boot......

   
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Video Tutorial To Create Bootable SD-Card pineadmin 13 11,273 09-26-2020, 04:04 PM
Last Post: pineitup
  pine store paulhide 1 203 09-17-2020, 04:13 AM
Last Post: bcnaz
  christmasssss pine phone ! YoGiB33r 2 441 08-14-2020, 01:30 AM
Last Post: YoGiB33r
  Video conferencing aproject oxoocoffee 1 400 03-31-2020, 09:24 PM
Last Post: Dendrocalamus64
  My optimal software configuration for pine A64(+) 2Gb Alkemyboy 3 732 03-18-2020, 08:41 AM
Last Post: tophneal
  Pine HDMI -> DVI monitor Pineapple 4 1,201 09-10-2019, 11:28 AM
Last Post: Pineapple
  PINE A64+ 4K Media Computer RWL 4 1,450 11-08-2018, 04:20 PM
Last Post: mindwave
  Multi Room Audio - Pine style mjgoode 4 2,060 09-19-2018, 10:30 AM
Last Post: mjgoode
  Pine 64 LTS Schematic And R18 Reference Manual Akash Gajjar 2 1,361 12-26-2017, 07:01 PM
Last Post: tllim
  Network issues, possibly not booting? [Solved] Ryanteck 3 986 06-17-2017, 11:01 AM
Last Post: xalius

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)