red/green power led not working with kernel 5.14
#1
Hi!

With linux kernel 5.13, I had a green power led when the kernel starts and is running. Now with linux kernel  5.14, the led is always red.

What kernel option/code do I need to enable in  order to have the green led ? This is some good indicator that the kernel really starts without having a console access.

Kind regards,
Xavier.

EDIT: the green led is lit, but the ged led keeps being on, and it hides the green led. The brighness parameter of the red led is 0, which is incorrect (red led should be off and brightness value should be 0).
Kind regards,
Xavier Miller.
  Reply
#2
If you are using manjaro, there was a bug with the green LED in kernel 5.14, it's fixed in the most recent kernel.

the leds are at /sys/class/leds

Code:
echo 0 | sudo tee /sys/class/leds/red\:standby/brightness
echo 1 | sudo tee /sys/class/leds/green\:power/brightness
  Reply
#3
Hi!,

I am using the patches from https://gitlab.manjaro.org/manjaro-arm/p...core/linux applied on gentoo-sources (= vanilla + some patches), running kernel 5.14.5
The current patches don't apply correctly to 5.14.6...

I can see the 2 led entries.

The red led says the brightness is 0, but if I send it to 0, the red led goes off and I can see the green led.
So there seems an initialization bug for the red led...
Kind regards,
Xavier Miller.
  Reply
#4
I changed the title to be more accurate.

So the green led is lit at kernel startup, but togheter with the red which is brighter and hides the green one.
Kind regards,
Xavier Miller.
  Reply
#5
Hi!,

for kernel 5.14, I did a boot script to reset the led status

Code:
for led in /sys/class/leds/*/brightness
do
    b=$(cat $led)
    echo $b > $led
done

And it's fixed in kernel 5.15 : the led is green when the kernel loads.
Kind regards,
Xavier Miller.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Slackware Linux working on PBP vxzero 0 175 06-05-2024, 04:30 PM
Last Post: vxzero
  USB 3 port not working with Armbian zaius 3 1,088 11-13-2023, 01:54 PM
Last Post: zaius
  How to mainline kernel on daniel thompson's debian installer? hellojack 14 8,051 09-07-2023, 09:38 PM
Last Post: Der Geist der Maschine
  Camera not working with Cheese cypresstwist 1 1,361 08-18-2023, 02:02 AM
Last Post: juliamenendez
  kernel module that supports usb-c hdmi alexandre 16 15,241 05-14-2023, 09:58 PM
Last Post: rathofkhan3
  5GHz wifi not working snorwood 11 6,071 01-16-2023, 03:41 PM
Last Post: ehcorn
Question Debian (Vanilla) no output on display after Kernel update (6.0.8-1) as365n4 1 1,370 12-09-2022, 12:43 PM
Last Post: as365n4
  Pinebook Pro wifi not working Queliffrel 1 1,403 11-30-2022, 06:30 AM
Last Post: myself600
  Resume from suspend not working after flashing Tow-Boot to SPI xp19375 3 2,134 10-31-2022, 10:14 AM
Last Post: wdt
  Webcam not working in Manjaro with Cheese, but works in Armbian petaramesh 1 1,206 09-30-2022, 10:09 AM
Last Post: crazyquark

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)