Main Board Swap: Camera connector problems
#1
Hoping there is someone that can shed some light on these connectors for the cameras. I popped off the hinge (on a braveheart edition) to remove the ribbon connector, but I'm having problems getting it to clamp back down on the new main board revision.

In the video with Martign Braam installing a new board, he conveniently has the cameras preinstalled yet this is the part that I'm having the only problems with, and of course that is the part the factory did for him (probably because it's a pain).

They appear to be just hinged and not the ones you have to flip then slide it in to lock but I'm putting a lot of force and it has started to flake off some of the plastic so I'm afraid of going further.

Video for reference: https://www.youtube.com/watch?v=5GbMoZ_zuZs


EDIT:
Looks like the camera connector will not have an audible click when it is pivoted down. After pushing the ribbon all the way in (make sure to do this) with the clamp up, begin to push the clamp part down and it will cause a "ratchet" motion when you reach about 45 degrees with the clamp. After which it will continue to push the ribbon down without snapping into place and it will impart pressure down to keep the ribbon connected... at least that is what I'm guessing as i haven't been able to get mine to turn on. My board might be DOA. I'm not getting the screen on yet with the factory image still on there or the jumpdrive image loaded onto an SD card. Anyone else have a dead replacement board?
#2
I received my new board but I have only looked at it,  I have not installed it yet.

But I 'think' some members have said this replacement mainboard comes with no installed system...  ?

Perhaps someone who has already done this will please speak-up.

@tyha

Have you attempted to boot from a sd card yet ?

I received my new board but I have only looked at it,  I have not installed it yet.

But I 'think' some members have said this replacement mainboard comes with no installed system...  ?

Perhaps someone who has already done this will please speak-up.
      LINUX = CHOICES
         **BCnAZ**
               Idea
   Donate to $upport
your favorite OS Team
#3
(11-12-2020, 11:11 PM)bcnaz Wrote: I received my new board but I have only looked at it,  I have not installed it yet.

But I 'think' some members have said this replacement mainboard comes with no installed system...  ?

Perhaps someone who has already done this will please speak-up.

@tyha

Have you attempted to boot from a sd card yet ?

I received my new board but I have only looked at it,  I have not installed it yet.

But I 'think' some members have said this replacement mainboard comes with no installed system...  ?

Perhaps someone who has already done this will please speak-up.


Yeah it appears it doesn't have anything installed on it (does that mean it wasn't tested then?) Support got back to me and informed me that there is a new jumpdrive image that works with the new board and it was now able to flash the emmc. I had an older jumpdrive image on my sd card that worked with the braveheart edition.

Going to mark this down as solved but hopefully it will help people when they get the the ribbon cable clamps. I'll update this if for some reason the cameras don't work after booting into the OS tomorrow.
#4
Yes, comes with no installed system, but boots from sd, and flashes to emmc with 3gb jumpdrive
#5
ps - also check the little rubber "shroud" around the front LED, proximity sensor & ? is migrated to the new board (or in fact easier to locate in the case) if it sticks to the old board when you remove it.

My mobo came with nothing usable on it, no problem burning an image via currant jumpdrive.

Didnt have any particular problems with camera connectors - they just open from cable side rather than back side like the other 2 connectors.
  • ROCKPro64 v2.1 2GB, 16Gb eMMC for rootfs, SX8200Pro 512GB NVMe for /home, HDMI video & sound, Bluetooth keyboard & mouse. Arch (5.14 kernel, Openbox desktop) for general purpose daily PC.
  • PinePhone BraveHeart now v1.2b 3/32Gb daily driver, dual boot via p-boot with Mobian/f2fs/Phosh on eMMC, Arch/ext4/Phosh on SDcard
  • PinePhone v1.2a 2G/16Gb that needs USB board replaced
#6
(11-12-2020, 10:02 PM)tyha Wrote: Hoping there is someone that can shed some light on these connectors for the cameras. I popped off the hinge (on a braveheart edition) to remove the ribbon connector, but I'm having problems getting it to clamp back down on the new main board revision.

In the video with Martign Braam installing a new board, he conveniently has the cameras preinstalled yet this is the part that I'm having the only problems with, and of course that is the part the factory did for him (probably because it's a pain).

They appear to be just hinged and not the ones you have to flip then slide it in to lock but I'm putting a lot of force and it has started to flake off some of the plastic so I'm afraid of going further.

Video for reference: https://www.youtube.com/watch?v=5GbMoZ_zuZs


EDIT:
Looks like the camera connector will not have an audible click when it is pivoted down. After pushing the ribbon all the way in (make sure to do this) with the clamp up, begin to push the clamp part down and it will cause a "ratchet" motion when you reach about 45 degrees with the clamp. After which it will continue to push the ribbon down without snapping into place and it will impart pressure down to keep the ribbon connected... at least that is what I'm guessing as i haven't been able to get mine to turn on. My board might be DOA. I'm not getting the screen on yet with the factory image still on there or the jumpdrive image loaded onto an SD card. Anyone else have a dead replacement board?

As far as the camera goes, I had no trouble getting it connected and clamped properly, so you're on the right track.

There is no OS on the emmc to boot from, and since it's a 3GB/32GB mainboard, you'll probably need to update your JumpDrive to version 0.6 to support this mainboard.


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  GPS Antenna - external connector? GregH 14 2,253 09-09-2021, 09:24 AM
Last Post: HobanWashburn
  camera firmware problems kqlnut 25 4,075 09-02-2021, 07:49 PM
Last Post: Zebulon Walton
  Fragile SIM card connector hakkou 1 231 08-25-2021, 07:44 AM
Last Post: wibble
  pinephone circuit board design, conductive parts zetabeta 1 258 08-12-2021, 05:28 AM
Last Post: wibble
  USB C connector loose? bceverly 3 323 08-10-2021, 09:44 AM
Last Post: c3l@
  3/32 upgrade board, Arrived Without Firmware, Troubleshooting Steps to SOLVED biketool 0 462 06-22-2021, 10:03 AM
Last Post: biketool
  camera + megaixel and strange behavior streak 0 413 06-02-2021, 06:45 AM
Last Post: streak
  Pinephone camera thread ryo 9 2,562 05-29-2021, 03:21 AM
Last Post: ryo
  Camera clicking sound unsatisfactory212 2 692 05-07-2021, 02:57 PM
Last Post: megous
  Replaced USB-C side board, touch screen goes nuts Zebulon Walton 2 922 04-14-2021, 09:50 AM
Last Post: israel

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)