Arch, Plasma desktop and wayland
#41
I updated last night after not touching things since I last posted. Things seem to be working again. I also switched off all the desktop effects in plasma settings and things are a lot smoother in terms of performance. Need more play time but feels stable again.
  Reply
#42
Hmmm I just updated and rebooted but no dice. When I rotate, the screen blinks so I think the sensor is OK. The screen won't rotate manually either AND if I try to set it to, say, 90 degrees it "takes it" but does nothing, but then it still shows a change if I were to do it again. The 0 degree entry stays as "no change" (apply button grey).

New piece of data:

There is a binding loop on the desktop when rotating. I wonder if everyone who has it working also has this:

Dec 14 12:46:29 pinetab plasmashell[3454]: kf.plasma.quick: Couldn't create KWindowShadow for Osd_QMLTYPE_642(0xaaaae88025e0)
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: qt.qpa.wayland: Wayland does not support QWindow::requestActivate()
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: trying to show an empty dialog
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: file:///usr/share/plasma/shells/org.kde.plasma.desktop/contents/views/Desktop.qml:146:19: QML Loader: Binding loop detected for property "height"
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: file:///usr/share/plasma/shells/org.kde.plasma.desktop/contents/views/Desktop.qml:146:19: QML Loader: Binding loop detected for property "height"
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: file:///usr/share/plasma/look-and-feel/org.kde.breeze.desktop/contents/osd/Osd.qml:42:15: QML OsdItem: Binding loop detected for property "width"
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: qt.qpa.wayland: Wayland does not support QWindow::requestActivate()
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: trying to show an empty dialog
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: file:///usr/share/plasma/shells/org.kde.plasma.desktop/contents/views/Desktop.qml:146:19: QML Loader: Binding loop detected for property "height"
Dec 14 12:46:44 pinetab plasmashell[3454]: file:///usr/share/plasma/shells/org.kde.plasma.desktop/contents/views/Desktop.qml:146:19: QML Loader: Binding loop detected for property "height"


(do a journalctl -f and then rotate the tablet).

I have a theory... the "empty dialog" I think is trying to confirm that the new screen rotation is OK and since it can't show the dialog it assumes the answer is No and reverts.

Now how to test and/or fix that?
  Reply
#43
Happy New Year All!!!

Has anyone found a solution to the virtual keyboard and the rotation problems. I have tried a few things with no success. Looking at other distros if I can't make this work.

Also, how do you turn off desktop effects? I have tried CTL+ALT+F12 and a few others. There used to be a button or checkbox in the Plasma setup screens, but after one of the updates it disappeared or moved to an unknow loacation.

Any help would be appreciated.

73
de KL7JKC
  Reply
#44
I am in the same boat. I got pretty far on troubleshooting but no answer and haven't had time to work on it lately.
  Reply
#45
Rotation is working for me without having done anything to fix it.

On screen keyboard isn't working though.

Quote: Also, how do you turn off desktop effects? I have tried CTL+ALT+F12 and a few others. There used to be a button or checkbox in the Plasma setup screens, but after one of the updates it disappeared or moved to an unknow loacation.

You can turn desktop effects off under System Settings > Workspace > Desktop Effects, or just type "effects" in the settings search. Switching off everything here definitely makes everything way more responsive.
  Reply
#46
Pushed this back on the Pinetab earlier in the week after trying the minimalist method which worked but then lacked "things" . SO reinstalled again. Works a treat - especially with effects turned off. Rotation took a little messing with but sorted. No virtual keyboard but that was expected.

Will keep this on the device for a while to make some more tests and dare I say it - use it with the hope to start (gasp!) enjoying it
1 Pinebook Pro with Manjaro KDE / Pinephone KDE with Sailfish - Seasoned Ubuntu user since 2007 (both devices also had Ubuntu on)
2 Known to break things - often
3 Sometimes known to fix things (see 2 above)
  Reply
#47
Can you elaborate on how you got rotation to work?
  Reply
#48
I too, would like to get rotation working.  trying to use the keyboard in portrait mode is a pain, and with no virtual keyboard and no rotation to landscape, it is nearly unusable.
de KL7JKC
  Reply
#49
(01-31-2021, 05:10 AM)Jeffersoniantoo Wrote: I too, would like to get rotation working.  trying to use the keyboard in portrait mode is a pain, and with no virtual keyboard and no rotation to landscape, it is nearly unusable.

Agree. i wound up putting PostMarket OS on which has worked OK even though I have to manually rotate.
  Reply
#50
With Plasma 5.22 and the installation of maliit-keyboard the virtual keyboard is back once more. However only for KDE apps so far or at least Firefox didn't want it.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Arch Linux ARM on PineTab Danct12 22 9,339 03-30-2021, 01:44 AM
Last Post: RTP
  PineTab Mobian LXDE desktop fjord 0 376 02-24-2021, 06:32 PM
Last Post: fjord
  Pine tab with phosh or plasma? dhosh 3 1,256 12-24-2020, 02:05 AM
Last Post: andybleaden@gmail.com
  Arch and ZRam wd5gnr 4 2,900 12-03-2020, 04:37 AM
Last Post: tomoqv
  Got Vivaldi Working on Arch! wd5gnr 4 2,186 11-09-2020, 12:13 PM
Last Post: hanscees
  Any way to disable wake on power connect/full charge? (Arch) quipacorn 3 1,492 10-14-2020, 10:00 AM
Last Post: quipacorn
  libertine and desktop apps m4xx3d0ut 2 1,416 09-15-2020, 12:07 AM
Last Post: peperjohnny

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)