nvme drive disappears after about an hour of uptime
#25
(01-18-2021, 08:11 PM)HitsuMaruku Wrote: Until the above happened, I again ran a restic restore overnight, this time with 5500 max exlat set. The result was still no disappearing NVMe, so I think for this drive, it's just APST with the PS 4 that's the issue; PS 3 seems to work.

Going to try leaving my PBP on overnight with Gen 1 and no I/O this time, to see if the drive disappears if it goes down to idle PS 3 without heavy load. If that works fine, I'll give Gen 2 speeds a shot.

No issues to report.

Left PBP overnight idling with 5500 max exlat (presumably leaving PS 3 and APST enabled and PS 4 disabled); didn't see any output in feature "0x0c -H" about new state transitions (previously shown 3 entires with 500ms each, unsure when those occurred, or whether they're static or being populated on startup each time, but happens with APST disabled, so make of it what you will).

After, I replaced the device tree back to Gen 2 speeds and did another restore. Everything copied fine, seemed to actually take less power (maybe because it wasn't running at max bandwidth for that gen? idk, I'm speculating).

Thus, for my findings, I'm considering PS 4 the issue. That may be due to this model in particular incompatible with that low power draw for the PBP to sustain, or it may be an issue in compatibility with PCIe power states which work in tandem with NVMe power states. Again, make of it what you will, but for me for this model, disabling PS 4 fixes the disappearing issues.
  Reply


Messages In This Thread
RE: nvme drive disappears after about an hour of uptime - by HitsuMaruku - 01-24-2021, 05:12 PM

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  NVMe SSD testing methodology halogen 1 124 07-22-2021, 05:57 PM
Last Post: calinb
Question Battery stops charging and NVMe and other media disconnect randomly Eey0zu6O 4 173 07-09-2021, 08:45 PM
Last Post: moonwalkers
  NVMe-related crashes and instability, plus a solution simonsouth 9 4,655 01-24-2021, 05:37 PM
Last Post: HitsuMaruku
  NVME SPI Update not booting SD Card WZ9V 5 2,790 10-18-2020, 08:36 PM
Last Post: wdt
  Possible to upgrade PBP with NVMe M.2 1TB SSD from Sabrent? kkdao 15 7,215 08-22-2020, 05:20 AM
Last Post: kkdao
  LTE adapter via NVMe grego 2 1,882 07-08-2020, 01:37 PM
Last Post: manawyrm
  Pro NVMe adapter Does not fit ! ? bcnaz 110 49,478 07-03-2020, 10:51 PM
Last Post: xmixahlx
  NVME problem chaoskampf 2 1,823 07-01-2020, 09:10 AM
Last Post: chaoskampf
  PBP with NVMe installed - Issues booting to SD eluno1 2 1,702 06-05-2020, 09:33 AM
Last Post: eluno1
Lightbulb Hacking the Ill-Fitting NVMe Adapter diodelass 0 1,070 06-03-2020, 03:15 PM
Last Post: diodelass

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)