External USB C Monitor not working
#18
I am seeing the same problem. I have a new Pinebook Pro running Manjaro 5.7.19-1-MANJARO-ARM #1 SMP Wed Sep 2 20:43:09 +03 2020 aarch64 GNU/Linux. I am unable to get it to detect a Dell UltraSharp 27 4K USB-C Monitor - U2720Q external display plugged in via the included USB-C cable. Charging works, but video out does not.

The user manual says the monitor supports: 1 x USB Type-C (Alternate mode with DisplayPort 1.4, USB 3.0 upstream port, Power Delivery PD up to 90 W).

When I plug the cable into the Pinebook Pro, dmesg shows the following:

Code:
[Mon Sep 21 10:39:06 2020] usb 7-1.5: USB disconnect, device number 11
[Mon Sep 21 10:39:06 2020] cdn-dp fec00000.dp: [drm:cdn_dp_pd_event_work [rockchipdrm]] Not connected. Disabling cdn
[Mon Sep 21 10:39:06 2020] cdn-dp fec00000.dp: [drm:cdn_dp_pd_event_work [rockchipdrm]] Not connected. Disabling cdn
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] cdn-dp fec00000.dp: [drm:cdn_dp_pd_event_work [rockchipdrm]] Not connected. Disabling cdn
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] cdn-dp fec00000.dp: [drm:cdn_dp_pd_event_work [rockchipdrm]] Not connected. Disabling cdn
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] typec_displayport port0-partner.0: No compatible pin configuration found:0000 -> 0014, 001c <- 0000
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 7-1: new high-speed USB device number 12 using xhci-hcd
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 7-1: New USB device found, idVendor=0451, idProduct=8442, bcdDevice= 1.00
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 7-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=1
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 7-1: SerialNumber: 52010851800D
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] hub 7-1:1.0: USB hub found
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] hub 7-1:1.0: 6 ports detected
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 8-1: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 6 using xhci-hcd
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 8-1: New USB device found, idVendor=0451, idProduct=8440, bcdDevice= 1.10
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] usb 8-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] hub 8-1:1.0: USB hub found
[Mon Sep 21 10:39:30 2020] hub 8-1:1.0: 4 ports detected
[Mon Sep 21 10:39:31 2020] usb 7-1.5: new high-speed USB device number 13 using xhci-hcd
[Mon Sep 21 10:39:31 2020] usb 7-1.5: New USB device found, idVendor=0451, idProduct=82ff, bcdDevice= 2.00
[Mon Sep 21 10:39:31 2020] usb 7-1.5: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
[Mon Sep 21 10:39:31 2020] hid-generic 0003:0451:82FF.000A: hiddev97,hidraw2: USB HID v1.11 Device [HID 0451:82ff] on usb-xhci-hcd.1.auto-1.5/input0

I have tried rotating the cable and also booting with it plugged in. The monitor works in a Macbook Air (2018) but not with the Pinebook. As this is still on the 5.7 kernel, it seems unrelated to the regression in the 5.8 kernel. I posted on the Manjaro forums but they didn't know how to debug it. Any suggestions?
  Reply


Messages In This Thread
External USB C Monitor not working - by altacus - 06-11-2020, 08:56 PM
RE: External USB C Monitor not working - by v-man - 06-16-2020, 10:35 AM
RE: External USB C Monitor not working - by DrYak - 06-16-2020, 01:24 PM
RE: External USB C Monitor not working - by v-man - 06-16-2020, 02:20 PM
RE: External USB C Monitor not working - by tllim - 06-26-2020, 01:41 PM
RE: External USB C Monitor not working - by wdt - 08-24-2020, 01:33 PM
RE: External USB C Monitor not working - by wdt - 09-03-2020, 10:53 AM
RE: External USB C Monitor not working - by davidmytton - 09-23-2020, 01:44 AM
RE: External USB C Monitor not working - by wdt - 10-18-2020, 08:50 PM
RE: External USB C Monitor not working - by DrYak - 11-15-2020, 07:30 PM
RE: External USB C Monitor not working - by jkm - 06-29-2021, 10:34 AM
RE: External USB C Monitor not working - by jkm - 08-02-2021, 07:40 AM

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Slackware Linux working on PBP vxzero 0 231 06-05-2024, 04:30 PM
Last Post: vxzero
  No external monitorvia USB-C over Dockingstation bnjmnhg 14 3,665 11-28-2023, 01:35 PM
Last Post: zaius
  Manjaro ARM: enabling external monitors & fixing Broadcom WiFi after updating trifleneurotic 2 1,132 11-14-2023, 10:57 AM
Last Post: trifleneurotic
  USB 3 port not working with Armbian zaius 3 1,111 11-13-2023, 01:54 PM
Last Post: zaius
  Sleep and external display - Are there any options? chris88233 7 2,128 09-04-2023, 09:03 PM
Last Post: wdt
  Camera not working with Cheese cypresstwist 1 1,377 08-18-2023, 02:02 AM
Last Post: juliamenendez
  5GHz wifi not working snorwood 11 6,100 01-16-2023, 03:41 PM
Last Post: ehcorn
  Pinebook Pro wifi not working Queliffrel 1 1,415 11-30-2022, 06:30 AM
Last Post: myself600
  Resume from suspend not working after flashing Tow-Boot to SPI xp19375 3 2,140 10-31-2022, 10:14 AM
Last Post: wdt
  Webcam not working in Manjaro with Cheese, but works in Armbian petaramesh 1 1,211 09-30-2022, 10:09 AM
Last Post: crazyquark

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)