Sound driver 32bit sample format not working, some freezes and crashes through ALSA
#1
Hello,

I got a new PinebookPro last week and did not change much except installing jackd 2.
I noticed that the sound was totally wrong, not in a distorted sense but technically wrong. After some investigation, actually some hours with ALSA devs in freenodes #alsa channel, they came to the conclusion, that there is some need for clarification and/or work to do.

Bottom line question is:  Does the PinebookPro hardware support the 32bit float sample format?
If yes there is something wrong with the driver.

What follows is a curated alsa report summary with annotations from the alsa devs.

I hope this information will be useful in creating a better software revision for units shipped in the future:

Code:
[color=#000000]`aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=hw:aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:es8316spksound /dev/urandom`
*sympbolic card name does not work

`aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:0 /dev/urandom`
*no front pcm

`aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=hw:0 /dev/urandom`
*system crash and reboot when accessing alsa directly with pulseaudio running

`pasuspender -- aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=hw:0 /dev/urandom`
*conflict between sample bits and sample format
ACCESS:  MMAP_INTERLEAVED RW_INTERLEAVED
FORMAT:  S16_LE S24_LE
SUBFORMAT:  STD
SAMPLE_BITS: [16 32]
FRAME_BITS: [32 64]

`pasuspender -- aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S32_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=hw:0,0 /dev/urandom`
Playing raw data '/dev/urandom' : Signed 32 bit Little Endian, Rate 48000 Hz, Stereo
HW Params of device "hw:0,0":
--------------------
ACCESS:  MMAP_INTERLEAVED RW_INTERLEAVED
FORMAT:  S16_LE S24_LE
SUBFORMAT:  STD
SAMPLE_BITS: [16 32]
FRAME_BITS: [32 64]
CHANNELS: 2
RATE: [8000 96000]
PERIOD_TIME: (333 8192000]
PERIOD_SIZE: [32 65536]
PERIOD_BYTES: [256 524288]
PERIODS: [2 4096]
BUFFER_TIME: (666 16384000]
BUFFER_SIZE: [64 131072]
BUFFER_BYTES: [256 524288]
TICK_TIME: ALL
--------------------
aplay: set_params:1299: Sample format non available
Available formats:
- S16_LE
- S24_LE

`pasuspender -- aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --device=front:aplay --file-type=wav --channels=2 --format=S16_LE --rate=48000 --duration=5 --verbose --dump-hw-params --mmap --device=hw:0 /dev/urandom`
(09:59:40 AM) nilshi: that crashed

*mmap makes the machine reboot sometimes and other times hang up temporarily

*summary the driver has numerous issues[/color]
  Reply


Messages In This Thread
Sound driver 32bit sample format not working, some freezes and crashes through ALSA - by aeGh7fae - 01-28-2020, 10:16 AM

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  If booted with headphones in, sound comes from them and speakers stozi 2 62 Yesterday, 01:18 PM
Last Post: stozi
Sad Webcam not working in pinebook pro with Manjaro jcarball 2 213 04-28-2021, 03:23 PM
Last Post: jcarball
  No Sound on Default Manjaro KDE carlosqueso 4 383 04-01-2021, 07:17 AM
Last Post: carlosqueso
  Built-in Webcam Not Working fozzedout 36 13,415 02-01-2021, 08:59 AM
Last Post: lemaurien19
  [split] U-Boot with NVMe support, keyboard & display working as400 83 31,052 01-27-2021, 12:48 AM
Last Post: as400
  Booting to sdcard stopped working after emmc flash techiedog 3 963 12-31-2020, 06:30 PM
Last Post: Anarethos
  Wifi stopped working after updates pineitup 10 2,570 11-07-2020, 02:59 AM
Last Post: wdt
  Keyboard or driver errors - transpositions & multiple chars marawuti 0 618 08-18-2020, 10:29 PM
Last Post: marawuti
  Working terminal emulator bookguy1 7 2,920 08-04-2020, 02:34 PM
Last Post: mfashby
  Suspend with NVME not working - Default Debian appdev46 5 2,982 07-14-2020, 01:53 PM
Last Post: Jeremiah Cornelius

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)