No sound on PBP default installation
#2
(11-08-2019, 07:03 AM)ivek Wrote: Hi,

I just received the PBP with preinstalled Debian + Mate. everything is more or less fine, except that the sound doesn't work at all:
 - neither on speakers, nor on headphones
 - in Alsamixer no setting helped me, when trying to set output to default, the Alsamixer aborts and I can't rerun it
 - I tried checking sound from "control panel", I think there is no connection to Pulseaudio (but Pulseaudio is installed)
 - when I play a song (no sound ofcourse), one setting in volume control says that there is no app playing the sounds, although it's playing.

I haven't tried to update anything, I don't know the commands.
I don't know if I need maybe to set that UART switch if set to off, but I need to open the laptop for that. (as in thread https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=8231)
I haven't tried it on HDMI, I don't see that port, only UCB-C, if it is meant for HDMI, I have no adapter to try..

I am pretty much a noob in Linux, so any help with an elaborated answer (links to explanations like "how to install or try out a new OS") would be appreciated  Smile
Hi ivek,
I received my PBP just yesterday, and also had no sound. Found that "output volume" was set to Mute (under Control Center - Sound Preferences). All good once unchecked. Note: the "test speakers" under hardware does not work.
Apologies if this was really obvious and you have already checked this setting.
Cheers Bruce.
  Reply


Messages In This Thread
No sound on PBP default installation - by ivek - 11-08-2019, 07:03 AM
RE: No sound on PBP default installation - by brucec1999 - 11-08-2019, 08:13 PM

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Fedora 37 installation gswatkins 16 6,493 03-16-2024, 03:09 PM
Last Post: michel_luc
  Nethunter default password failed lamlarryyyy 0 420 11-23-2023, 02:48 AM
Last Post: lamlarryyyy
  Sound on Armbian Bram 1 970 04-01-2023, 03:16 PM
Last Post: TRS-80
  HOW TO create a installation USB with ... (see below) Ice-O-Star 1 1,244 01-06-2023, 01:02 PM
Last Post: DrYak
  My installation guide starting from messed up eMMC Besouro 0 905 12-19-2022, 01:01 PM
Last Post: Besouro
  Hibernation and Speaker Sound Issues, First Month of PBP kebab 7 3,154 11-02-2022, 02:33 PM
Last Post: kebab
  Loud distorted speaker sound when connecting to power supply myself600 2 1,272 09-21-2022, 12:11 PM
Last Post: myself600
  reset sound after suspend to memory (deep sleep) Der Geist der Maschine 16 17,417 10-18-2021, 07:31 PM
Last Post: Syonyk
  Sound stuttering on Manjaro gnome after latest kernel upgrade? pjsf 0 1,827 07-13-2021, 10:37 PM
Last Post: pjsf
  Debian Bullseye installation Baconomics 3 4,959 01-07-2021, 01:46 PM
Last Post: kuleszdl

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)