Debian (Vanilla) on Rock64 and eMMC - how ?
#1
Hi all,

I have downloaded the 2 files (partition.img.gz + firmware.rock64-rk3328.img.gz) from https://d-i.debian.org/daily-images/arm6...rd-images/ and build the final image with zcat firmware.rock64-rk3328.img.gz partition.img.gz > debian_rock64.img and flashed that image to an SD-Card.
Inserted the SD-Card, installed an empty eMMC-Module, attached the serial cable to UART and powered-up the Rock64.

The Board boots from SD-Card into the Debian Installer and installs Debian onto the eMMC, once the installation is finished I remove the SD-Card and reboot the Rock64 and then the board is stuck and won't boot at all (no sign of life). Only if I reinsert the SD-Card and reset the board it then boots from eMMC, so the SD-Card has to be present otherwise it won't boot.

How can I setup the system so that it does not require the presence of an SD-Card to boot directly from the eMMC-Module?
Any ideas or adivce?

edit: attached the output of lsblk
Code:
Debian GNU/Linux bullseye/sid debian-rock64 ttyS2

debian-rock64 login: root
Password:
Linux debian-rock64 5.7.0-3-arm64 #1 SMP Debian 5.7.17-1 (2020-08-23) aarch64

The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
Last login: Mon Sep  7 12:15:32 BST 2020 on ttyS2
root@debian-rock64:~# lsblk
NAME         MAJ:MIN RM  SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
mmcblk0      179:0    0 14.8G  0 disk
└─mmcblk0p1  179:1    0 81.7M  0 part
mmcblk1      179:256  0 14.5G  0 disk
├─mmcblk1p1  179:257  0  487M  0 part /boot
├─mmcblk1p2  179:258  0   13G  0 part /
└─mmcblk1p3  179:259  0  961M  0 part [SWAP]
mmcblk1boot0 179:512  0    4M  1 disk
mmcblk1boot1 179:768  0    4M  1 disk
root@debian-rock64:~#
  Reply
#2
After many unsuccessful attempts in getting the Rock64 to boot from eMMC post Vanilla Debian install, it seems that the Debian installer is unable to flash a working u-boot to the eMMC.

Then I compiled U-Boot from scratch and flashed it to the eMMC which broke the Vanilla Debian installation, as Debian uses a similar setup to Arch with boot.scr file and U-Boot from scratch seems to expect a extlinux.conf file. :-\

So in the end I followed and amended this guide https://www.kulesz.me/post/140-debian-de...4-install/ here so that it fits my needs.
Credit goes to user @kuleszdl

Now my Rock64 boots Debian from eMMC and works quite fine, except every time when UART0 is not connected the HDMI output is also not activated. When I attach UART0 my HDMI output comes back. Huh 

I suspect something is missing from my extlinux.conf file
Code:
TIMEOUT 2
PROMPT 1
DEFAULT debian

LABEL debian
MENU LABEL Debian
KERNEL /vmlinuz
INITRD /initrd.img
DEVICETREEDIR /dtbs
APPEND console=tty1 console=ttyS2,1500000 root=LABEL=root rw rootwait
  Reply
#3
Happy to hear my guide helped you getting your rockpro64 running. However, especially regarding the rockpro64 (and pinebook pro) I also had strange behavior with the microSD card using the 5.7 kernel. Did this get better with the current 5.8 kernel?

Regarding the HDMI I really can't tell. You could try to leave out the following line:

Code:
console=ttyS2,1500000

Also, trying a newer uboot version (like the current RC version) might help. Good luck!
  Reply
#4
Yeah 5.8 kernel is problematic as Arch and Manjaro also had issues after update to this Kernel.

Maybe that's causing my issue too but I am not sure. I am using Arm Trusted Firmware v2.3 and U-Boot v2020.07 at the moment.
I made a detailed write-up on github to document how things go.
Rock64 --> https://github.com/as365n4/Debian_on_Rock64
H64B --> https://github.com/as365n4/Debian_on_Pine64_H64B
  Reply
#5
Upgraded to U-Boot v2020.10rc4 and removed console-ttyS2,1500000 from extlinux.conf but still no HDMI video when UART0 is not connected.
Will try again when U-Boot v2020.10 becomes available, also worth noting USB3 is not recognised. I think the dtb-file which comes with u-boot might be the culprit.

Edit:
It turns out that the dtb-file provided by U-Boot is incomplete or they turnoff HDMI output.
As a workaround one can extract a working dtb-file from ArchLinuxARM-aarch64-latest.tar.gz provided by https://archlinuxarm.org/platforms/armv8...hip/rock64 with the added benefit of USB3 fully working, downside is NO HDMI-Audio and the screen flickers a lot when any Desktop Environment is running, in Terminal it is just fine.
  Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  How to update/compile Debian 12.5? Wizardknight 3 623 03-29-2024, 05:01 AM
Last Post: gedas07
  irradium (based on crux linux) Rock64 riscv64, aarch64 mara 0 207 03-24-2024, 01:07 PM
Last Post: mara
  Rock64 v2 - did not work song / audio sqw200zu 2 1,448 03-14-2024, 03:09 AM
Last Post: dmitrymyadzelets
  Rock64 won't boot dstallmo 0 385 12-27-2023, 10:34 AM
Last Post: dstallmo
  HDMI doesn't work on rock64 Noung1991 1 700 11-21-2023, 08:33 AM
Last Post: as365n4
  Rock64 + Klipper + KlipperScreen Instructions godzilla62 0 682 10-22-2023, 01:52 AM
Last Post: godzilla62
  Rock64 Debian 11 (Bullseye) install problem jbize 15 8,890 10-12-2023, 05:14 PM
Last Post: tpaul
  slarm64 (unofficial slackware) Rock64 RK3328 (aarch64) mara 133 195,200 10-09-2023, 03:31 AM
Last Post: mara
  arch rock64 does not boot nemnob 0 642 07-09-2023, 03:28 AM
Last Post: nemnob
  RXDP from Win10 to Armbian on Rock64 Transportsicherung 0 691 05-27-2023, 06:11 AM
Last Post: Transportsicherung

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)